Грађани сјевера Косова у ишчекивању 1. септембра: Надају се компромису, ријешени да бране своја права

Анадолија
Грађани сјевера Косова у ишчекивању 1. септембра: Надају се компромису, ријешени да бране своја права

ПРИШТИНА - Док међународни изасланици покушавају да са политичким лидерима Србије и самопроглашеног Косова дођу до компромисног рjешења како би се избјегле нове тензије, грађани општина на сjеверу Косова живе мирно, али са зебњом ишчекују резултате преговора.

Одлука привремених приштинских институција да почну са пререгистрацијом српских таблица са ознакама градова Косова на РКС таблице и примјеном „реципроцитета на српске личне карте“ довела је до тензија крајем прошлог мjесеца. Након интервенције међународних партнера, прије свега Сједињених Америчких Држава, Влада Косова је пристала да одложи примјену одлука до 1. септембра.

У сјеверној Косовској Митровици, која је административни и универзитетски центар Срба, људи, како јавља Анадолија, нормално шетају улицама, дјеца се играју и испијају се кафе у кафићима. Већина њих не жели да коментарише ни испред, ни иза камера, тренутну политичку ситуацију. Ријетки коју желе нешто да кажу мишљења су да се интерес српског народа треба бранити и барикадама, ако затреба.

Данијела Барјановић истиче да постоји доза забринутости свих грађана, па и њене породице, али да су кроз године навикли да се живи у таквим условима повремених тензија. Ипак, вјерује и нада се позитивном рјешењу за све стране.

-Ми се надамо да ће се наћи једно разумно решење уз сагласност свих страна. Видимо да је ових дана интезивна политичка активност, да су се многе стране укључиле, Европска унија и Сједињене Америчке Државе, и ја заиста верујем да евентуални конфликт не би донео добро никоме и да су сви свесни тога. Наравно тешко је наћи компромис, али ми чврсто верујемо да ће до тог компромиса ипак на крају доћи - каже Барјановић.

Она каже да не подржава насиље, али истиче да није против барикада ако то буде једини начин да се очува останак и опстанак Срба на сјеверу Косова.

- Последњи догађаји су показали да је овај народ решен да остане овде и да брани своја права, тако да на који начин ће их бранити, ипак мислим да је компромис и политички дијалог боље решење од барикада, али на крају не можемо са сигурношћу да тврдимо да их неће бити опет у таквим ситуацијама - каже Барјановић.

Милош Дамјановић из сјеверне Косовске Митровице сматра да је ситуација неповољна за српско становништво на северу Косова, јер су “мјере приштинских власти усмjерене против интереса Срба на Косову”.

-Међународе дипломате треба да изврше притисак на власти у Приштини да анулирају те потезе које су наумили и који су неповољни и противни вољи грађанства на северу Косова, како би се сачувао мир какав, такав мир и како би то било у интересу самих грађана - каже Дамјановић.

Он очекује да косовске власти покажу макар мали степен кооперативности и разумијевања за интересе Срба. Он додаје да Срби у супротном имају легитимно и морално право да се одупру и одбране свим могућим демократским и другим средствима.

На питање да ли подржава барикаде на путевима, он напомиње да подржава све мјере акције на које се грађанство опредијели, својом слободном вољом.

- Сматрам да Срби имају права на апсолутну заштиту својих интереса који су годинама угрожени, да не подсећам на све те апсурдне ситуације у којима живе Срби на Косову и у Европи, дакле да у 21. веку немају могућност ни да посете своја гробља, да им се од цркава и верских храмова праве депоније, да су им порушени гробови, тако Срби имају легитимно право да ради заштите својих интереса предузму било какве мере - каже Дамјановић.

Хајрија Гарибовић, мјештанка северне Митровице, каже да је аполитична особа, те да само жели мир.

-Волим да су сви здраво и добро и само желим да се постигне мир. Да су свачија деца заштићена, да не буде никаквих тензија, то ми је највећа жеља, јер баба сам и како волим својим унучићима тако исто желим сваком ко размишља на овака начин као ја - каже Гарибовић.

Екипа Анадолије је посјетила и Зубин Поток, малу општину која се граничи са Србијом. У Зубином Потоку је мирно и мало је људи на улици. Нико није желио да даје изјаве, углавном уз образложење да обичне грађане ионако нико за ништа не пита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана