Грађани сјевера КиМ пале свијеће страдалим Србима, проглашена тродневна жалост

Танјуг
Грађани сјевера КиМ пале свијеће страдалим Србима
Foto: Танјуг | Грађани сјевера КиМ пале свијеће страдалим Србима

ЗВЕЧАН - Грађани на сјеверу Косова и Метохије организовано пале свеће страдалим Србима у окршају са тзв. косовском полицијом у недјељу у селу Бањска.

Поред Звечана, паљење свећа се организује и у другим општинама на сјеверу српске јужне покрајине. 

Свећу испред споменика "Краљу Милутину" у Звечану запалио је и предсједник Привременог органа ове општине Иван Тодосијевић.

Срби се у великом броју окупљају у центру Звечана и у тишини одају почаст страдалим Србима. 

Међу страдалима је и њихов сународник, Звечанац Стефан Н. (31), али и Лепосавци Игор М. и Бојан М.

У сјеверном делу Косовске Митровице грађани се у великом броју окупљају да запале свијеће у част страдалим Србима.

Свијеће су упалили и представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић, Милан Радојевић и начелник школске управе Иван Запорожац.

Од данас је у српским срединама на Косову и Метохији проглашена тродневна жалост, отказане су све забавне активности, а заставе су на зградама српских институција спуштене на пола копља.

 

Миливојевић: "Крајње је опасно"

Поводом захтева који је предсједник Србије Александар Вучић упутио данас представницима земаља Квинте да Кфор преузме контролу безбједности на сјеверу Косова, некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да није увјерен да се од међународне заједнице, односно западних центара моћи може очекивати нешто значајно у прилог смиривања ситуације и кажњавања Аљбина Куртија, али упозорава и да је крајње вријеме за то.

Миливојевић за Косово онлајн указује да је свакако тренутак да Кфор "проради", нарочито послије драматичних дешавања у Бањској, у којима су срадала четворица Срба и један албански полицајац.

"Било би за очекивање да Кфор проради и да та тема буде на форумима где им је место", додаје.

Како каже, да ли ће то бити усјпешно, не зна, али овога пута ситуација је заиста опасна и овога пута сваки покушај да се ствар скрајне од онога што објективне околности нуде и оно што ситуација на терену нуди, представља озбиљну одговорност за оне који се опредјеле за такав приступ.

"Крајње је опасно, могућ је сукоб и не може се лоцирати само на тај мали простор. Прошла је Бањска, али нисам сигуран како то може да иде даље, ако се ескалира. Куртија треба, крајњи је моменат, зауставити. Направиће хаос у региону", закључио је Миливојевић.

 

Још двоје Срба ухапшено на сјеверу КиМ

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије је мирна, али напета, саопштила је полиција самопроглашеног Косова.

У селу Бањска на сјеверу Косова и Метохије ухапшено је још двоје Срба и заплијењен је арсенал оружја, саопштила је данас полиција тзв. Косова.

Они су ухапшени у хотелу, а заплијењена су и два возила, једно оклопно возило, као и једно тешко возило - багер, у којима је пронађен велики број различитог оружја, наводи се у саопштењу.

Међу оружјем које је заплијењено су и пушка калибра 30 милиметара, две дуге пушке, односно митраљези, по један снајпер, минобацач и аутоматска пучка, 74 шаржера за пушку АК47, девет панцира, и друго.

У саопштењу полиције тзв. Косова наводи се, такође, да су у Манастиру Бањска пронађене две пушке АК47, као и један панцир, који су, наводно, однијети са локације на којој је убијен један припадник полиције тзв. Косова.

Поред тога, у саопштењу се додаје да су полицијске јединице стациониране на подручју села Бањска, и да ту ''пружају безбједност, и омогућавају и пружају помоћ према потребама и захтевима мештана''.

Како се наводи, укупан број ухапшених за које се сматра да су повезани са пуцњавом у селу Бањска и убиству припадника полиције тзв. Косова, повећан је на осам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана