Грађани са сјевера Космета: Одбијамо да учествујемо на сутрашњим изборима

Танјуг
Грађани са сјевера Космета: Одбијамо да учествујемо на сутрашњим изборима

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Срби на сјеверу Косова и Метохије не желе да учествују на изборима које организује Приштина све док се не испуне сви захтјеви због којих су и напустили све привремене приштинске институције у новембру прошле године.

-Зашто да гласам и за кога да гласам? - рекао је за Танјуг један грађанин Косовске Митровице.

-Па мислим да ви то добро знате, да су Срби обесправљени, да не смеју нигде да мрдну ван Митровице, онда, за кога да гласамо? Нико ништа не гарантује за живот нас и наше деце, поготово деце - додао је његов комшија.

Највећа српска политичка странка на Косову и Метохији, Српска листа, која је на прошлим изборима освојила више од 95 одсто гласова, неће учествовати на овим ванредним изборима.

Грађани су их подржали, али кажу да на ове изборе не би изашли ни да су српски политичари рекли да би требало то да учине.

Из Приштине и Европске уније поручују да ће избори бити легитимни и да без обзира на бојкот Српске листе и Срба са сјевера српске покрајине то неће утицати на изборни процес.

Новинарка Ана Марија Ивковић, која ради и живи на сјеверу, слаже се са својим суграђанима и додаје да ови избори немају легитимитет.

-Они у сваком случају нису легитимни, с обзиром на то да немамо нити једног представника српске заједнице, односно имамо једног јединог за сада, тако да какви год да буду резултати, ти избори немају легитимитет у смислу да суштински представљају заједницу која јесте већина на северу Косова и Метохије- рекла је она.

Према њеним ријечима, још увијек није познато како ће нови градоначелници Албанци од понедјељка преузети власт у већински српским општинама.

-Ја пре верујем да ће они бити некако измештени у неким другим канцеларијама, вероватно у неким већински албанским срединама у оквиру тих општина. У сваком случају, ја верујем да понедељак неће бити један обичан радни дан за њих - истиче Ивковић.

Грађани на сјеверу Косова и Метохије моћи ће да гласају у импровизованим контејнерима који су постављени поред магистралних путева. Контејнере обезбјеђуе велики број припадника полиције, али и Специјалне полиције из Приштине, који су наоружани дугим цијевима. У близини контејнера су и припадници КФОР-а.

Иако се очекује да на изборе изађе свега два до три одсто гласача, из Сједињених Америчких Држава и Европске уније су поручили да ће њихове резултате признати, док из приштинских институција позивају Србе да гласају.

Срби на сјеверу Косова и Метохије учествују на изборима које организују приштинске институције од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум који је гарантовао формирање Заједнице српских општина.

ЗСО није формирана, што је и један од разлога због кога су Срби напустили политичке, полицијске и правосудне институције, па се ситуација на сјеверу Космета вратила 10 година уназад.

У општинама Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток бирачка мјеста, у контејнерима, отварају се сутра ујутру у седам часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана