Грађани са КиМ гласаће у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању

Тањуг
Foto: РСЕ

БЕОГРАД - Репубичка изборна комисија (РИК) донијела је вечерас одлуку по којој ће гласачи са Косова и Метохије, будућни да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким мјестима у четири града централне Србије - Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.


Образлажући приједлог одлуке, предсједник РИК-а Владимир Димитријевић је рекао да је обавеза да се свим гласачима, па и онима са Косова и Метохије, омогући да остваре своје Уставом гарантовано право, посебно имајући у виду да је референдум једно од права које се остварује непосредним учешћем грађана.

Зато је предложено да се, након што привремене институције самоуправе у Приштини нису дозовлиле одржавање референдума, односно прикупљање листића на КиМ, гласање, умјесто на Косову и Метохији, врши у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

“Гласање би се вршило на 45 бирачких места, у та четири града, тако што ће број бирача на већ постојећим бирачким местима бити увећан за број бирача који је ушао у онај укупан број који смо већ утврдили на седници пре два дана. Након усвајања одлуке, све би било објављено са бројем бирача на овим местима у Службеном гласнику. Тако бисмо пружили шансу бирачима са КиМ да искористе своје право”, рекао је Димитријевић.

Појаснио је и да се гласови бирача са КиМ неће одвојено утврђивати, већ да ће постојати једна гласачка кутија, изводи из бирачких спискова биће спојени, а гласови на бирачким мјестима у та четири града утврђивани збирно.

Димитријевић је, отварајући седницу, посебно поздравио колегу, члана РИК-а Марка Јанковића, који је синоћ приведен на административном прелазу Мердаре, док је допремао референдумски материјал.

Додао је да је Јанковић синоћ покушао да, у складу са досадашњом праксом, на протеклим изборима, преда материјал представницима ОЕБС-а на административним прелазима, након чега би они наставили са даљом процедуром.

“Уместо тога, наш координатор, заједно са возачима и представницима Поште био је задржан и пуштен тек у раним јутарњим часовима”, додао је Димитријевић. Он је подсјетио и да се бирачка мјеста сутра ујутру отварају у 7, а затварају у 20 сати.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана