Град Београд вратио из Њемачке планове ентеријера краљевске палате

Срна
Град Београд вратио из Њемачке планове ентеријера краљевске палате

БЕОГРАД - Град Београд купио је у Њемачкој и вратио у Србију драгоцјене планове ентеријера српске краљевске палате Новог двора из 1914. године, које је наручио и платио краљ Петар Први Карађорђевић.


Нови двор, у којем се данас налази Предсједништво Републике Србије, чија је градња почела 1911. године, а завршена 1922. године, никада није уређен по овом пројекту, саопштено је из прес службе града Београда.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао да су овај план израдили њемачки дизајнер Аугуст Бозе и његова супруга Елза Бозе из Вајмара, али да Александар Карађорђевић, престолонасљедник, а потом и краљ, послије Првог свјетског рата није хтио ентеријер свог двора од Нијемаца, омражених непријатеља из Великог рата.

Тако да је, каже Весић, посао уређења ентеријера Новог двора добила и завршила француска компанија “Безије”.

Он је додао да се ради о двотомном албуму са 50 акварела и 80 цртежа графитном оловком на специјалном јапанском папиру.

Албум је требало да буде послат у Србију у љето 1914. године, али је избио Први свјетски рат и тако је остао у Њемачкој.

Весић је рекао да ће план дизајна ентеријера Новог двора бити дио поставке Музеја града, као и да ће Београд наставити да купује и враћа српско културно благо које се налази у свијету.

“Музеј града Београда прати тржиште уметничких дела у свету, као и тамо где год се појављује српско културно благо. Ако наше институције сматрају да су за нас ти уметнички предмети драгоцени, ми покушавамо да их купимо и вратимо у Београд”, појаснио је Весић.

Он је истакао да је сувише културног блага однијето, отето или продато у иностранство у протекла два вијека, а да је политика града да то благо враћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана