Горан Петронијевић, за „Глас Српске“: Суђење Тачију велика фарса

Вељко Зељковић
Горан Петронијевић, за „Глас Српске“: Суђење Тачију велика фарса

Суђење Хашиму Тачију и тројици бивших вођа ОВК - Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију пред Специјалним судом у Хагу, а који се терете да су индивидуално кривично одговорни за злочине које су широм Косова, али и на сјеверу Албаније, починили припадници ОВК, представља изнуђен потез, јер су ови некадашњи амерички послушници у једној фази почели да не уважавају америчке интересе на Балкану, што их је онда довело и до хашке оптуженичке клупе.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” некадашњи хашки адвокат и предсједник Центра за одбрану међународног права из Београда Горан Петронијевић, наводећи како вашингтонски стратези на овај начин желе да казне њихову непослушност, а под изговором успостављања некакве земаљске и судске правде.

- Од правде нема ништа. Ако погледамо оптужницу и за шта се они терете, можемо видети да је то углавном због затварања и убијања Албанаца. ОВК је “склањала” своје политичке противнике, сљедбенике Ибрахима Ругове, али и оне за које су сматрали да су сарађивали с властима у Србији. И ова оптужница се бави само тим стварима. Оно што још треба поменути јесте начин оптужења. Четворка се терети за удружени злочиначки подухват који је имао за циљ политичко овладавање Косовом. Нигде се не спомиње национално и етничко чишћење. Значи нема суштине, која би открила праву терористичку и злочиначку улогу Ослободилачке војске косова (ОВК) на Косову и Метохији, а што се пре свега односи на етничко чишћење и убијање Срба - истакао је Петронијевић.

ГЛАС: Да ли је онда овај процес својеврсна судска фарса?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Управо тако. Оно што једино може бити значајно за Србију јесте да се са њене грбаче коначно скине тај наметнути терет одговорности због наводне умешаности у поменутим убиствима. Значи, само из тог аспекта је ово суђење за Србију значајно.

ГЛАС: Оптужницом су обухваћени и злочини на сјеверу Албаније, да ли то значи да би неко коначно могао бити кажњен због трговине људским органима?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Такозвана “жута кућа” у оптужници се помиње само као место на које су пребацивани људи који су хапшени по Косову и Метохији. Нигде се не помиње трговина органима, иако о томе постоје разна сведочења и међународни извештаји. Да закључим, у оптужници нигде не стоји да је главни циљ удруженог злочиначког подухвата етничко чишћење Косова од Срба и “неалбанаца”. То једна ствар. Друга да су убиства Срба била етнички мотивисана, а не политички, како је оптужници наведено. И на крају, да се нигде не помиње трговина органима.

ГЛАС: Зашто то није учињено?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Ове три ствари се не помињу, јер би то онда разоткрило и улогу појединих западних земаља у стварању “косовске државности” и прикривању злочина. Да је то учињено, рука правда би се онда продужила и ка њима те би се показало и доказало како су они обучавали и наоружавали ту исту ОВК, која је чинила многобројне стравичне злочине широм КиМ. Све то би, наравно, расвијетлило и умешаност тајних албанских служби, али и криминалних организација у овој трговини људским органима. Ово су разлози због који је на овај начин монтирана оптужница. Поједине западне земље не смеју себи дозволити да буде измењена наметнута слика о ОВК. Уколико би ова четворка и била осуђена на максималне казне затвора, ту правде нема, јер се прикрива права природа ОВК.

ГЛАС: Како гледате на изјаве Тачијеве одбране да је било “одређених злочина”, али да мотив за њих није био удружени злочиначки подухват?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Тачи је признао да је било “одређених” и “спорадичних” злочина, али и да он у то време наводно није имао потпуну контролу над ОВК, али ни над локалним командантима. Рекао је да су ти злочини били периодични, не систематски те да су их починили разне милитанте групе и појединци на терену, што наравно не одговара истини. Команданти ОВК су тачно знали шта се дешава и спроводили отворено етничко чишћење.

ГЛАС: Тужилац је упозорио на то да велики изазов представља атмосфера застрашивања свједока. Може ли бити поновљен случај Рамуша Харадинаја, када су свједоци напрасно нестајали или мијењали исказе?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Наравно. Овај назови суд има читав спектар мера како да заштити сведоке, које нису предузете, а ако и јесу, нису на адекватан начин. Да јесу, не би се могло десити да пре почетка суђења буду објављени спискови заштићених сведока. Присетимо се, то је својевремено урадио Насим Харадинај, који је због тога касније експресно осуђен, да би било прикривено ко у ствари стоји иза тога, а то су поједини људи који се налазе у трибуналу и тужилаштву. Јер само су они имали те податке о заштићеним сведоцима. О томе никада није отворена истрага. Мислим да су и овог пута сведоци у опасности. О томе је први пут јавно проговорио и тужилац у овом случају против Тачија. И уместо да ти људима буде пружена заштита, понавља се сценарио са суђења Рамушу Харадинају. Он је пуштен у тренутку када се око 80 одсто сведока налазило на Косову. То је исто као када бисте пустили мачку у пушницу. То је невероватно.

ГЛАС: У свом обраћању пред овим судом Хашим Тачи је рекао да му је жао што у овој судници неће бити прилике да се чују ријечи Медлин Олбрајт и Ричарда Холбрука, који би, како је истакао, свједочили у његову корист. Како ово коментаришете?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Ричард Холбрук, а поготово Олбрајтова, имали су велику улогу у стварању “независног Косова”. Што се тиче Тачијеве поруке, на њу можда треба гледати и као на једну врсту упозорења и оштре поруке некадашњим западним савезницима, менторима и спонзорима - “немојте да ја проговорим о вашој улози”.

ГЛАС: Као свједоци обране позвани су и Весли Кларк и Бернар Кушнер.

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Да, планирано је да сведочи и Кушнер, који је и донео трговину органима на Косово. Он је био главни човек за то. Након што су га сменили са места министра иностраних послова Француске он је нетрагом нестао.

Оптужене брани дрим-тим

ГЛАС: Како гледате на то што Тачија и екипу брани адвокатски тим за који је из буџета приштинске владе издојено чак 16 милиона евра?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Изабран је прави адвокатски дрим-тим. Не треба заборавити ни да је Харадинаја бранила адвокатска канцеларија у власништву Чери Блер, супруге некадашњег британског премијера Тонија Блера. Очигледно албанска страна не штеди на томе да заштити “своје”, али тај новац се прикупљала и широм света од албанске емиграције, а постоје озбиљне индиције да добар део тог новца потиче и од разних криминалних активности, продаје дроге и оружја. Присетимо се и случаја Анте Готовине, када су организовани разни концерти на којима је певао Томпсон, да би био прикупљен новац за његову одбрану. Постоје озбиљне индиције како је део тог новца коришћен и за разне коруптивне активности унутар самог суда, али и тужилаштва. С друге стране присетимо се само неких ранијих времена, када је, примера ради, Србима било забрањивано да прикупљају новац за одбрану хашких оптуженика. Чак су и прогањани они који су то радили. Сада је све постало дозвољено. Толико о правди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана