Гојковић: Закон о ћирилици потврда нераскидивих веза Србије и Српске

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Закон о употреби и заштити ћирилице, који ће усвојити парламенти Србије и Републике Српске, биће важан корак у његовању језичке културе и снажна потврда нераскидивих веза и заједничке политике Србије и Српске, оцијенила је министар културе и информисања Србије Маја Гојковић.

Подсјетивши да су Приједлог закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма иницирали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик, Гојковићева је данас позвала посланике Скупштине Србије да усвоје тај приједлог у сриједу, 15. септембра, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Током данашње расправе о Приједлогу закона у Скупштини Србије она је објаснила да је првенствени циљ његовог доношења боље регулисање статуса ћирилице у јавном животу.

"Усвајањем закона одужујемо се славним прецима и великанима - Вуку Стефановићу Караџићу, Петру Петровићу Његошу, Иви Андрићу, Милошу Црњанском и другима. Штитећи своје највеће културне и традиционалне вредности, а ћирилица то свакако јесте, испуњавамо нашу моралну и законску обавезу", поручила је Гојковићева.

Према њеним ријечима, мјере за заштиту и очување ћириличког писма које нови закон предвиђа имају двојак карактер, јер су, како је објаснила, прве обавезујуће, а друге стимулативне.

"Првим мерама шири се круг субјеката који су у обавези да користе ћирилицу, а то се односи на све субјекте који послују са већинским учешћем јавног капитала. Обавезу коришћења ћирилице имаће и јавне медијске установе Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине, у складу са законом којим се уређују јавни медијски сервиси", прецизирала је Гојковићева.

Стимулатине мјере, како је образложила, усмјерене су првенствено на приватни сектор и на средства јавног информисања у приватном власништву који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћириличко писмо, на основу чега би се за њих увеле пореске и друге административне олакшице.

"Посебно битно јесте то што закон предвиђа да културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава морају имати лого исписан на ћирилици, у складу са прописима према којима се организују", нагласила је Гојковићева, додајући да су предвиђене и новчане казне за кршење одредаба предложеног закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана