Гојковић: У делу БиХ и на Космету делују огранци "Исламске државе"

Срна
Гојковић: У делу БиХ и на Космету делују огранци "Исламске државе"

РИМ - Доступни подаци показују да на западном Балкану дјелују огранци терористичке организације "Исламска држава", посебно на дијелу подручја БиХ и на Косову и Метохији, изјавила је данас министар културе и информисања Србије Маја Гојковић.

У обраћању на министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против "Исламске државе" у Риму, она је истакла да Београд највише брину ризици и пријетње који могу доћи од "страних терористичких бораца" и додала да је на страни "Исламске државе" са Косова и Метохије ратовало више од 300 екстремиста, чиме се пропорционално броју становника, сврставају међу најзаступљеније.

Гојковићева је поручила да ће Србија зато настојати да, подржавајући међународно право, у његовим оквирима још више продуби сарадњу са свим безбједносним партнерима у региону и шире, а то укључује и превентивно дјеловање ради елиминисања узрока ових феномена.

Она је подсјетила да се Србија од самог почетка придружила међународним напорима у борби против терористичке организације "Исламска држава".

Министри Глобалне коалиције за борбу против "Исламске државе", који су се данас након двије године поново лично састали, усвојили су заједничко саопштење у којем су потврдили одлучност да наставе борбу против ове терористичке организације и да кроз свеобухватне, координисане и вишестране напоре створе услове за њен трајнији пораз.

Између осталог, министри су истакли да је приоритет заштита цивила, уз увјерење да је неопходно да се у свим околностима поштује међународно право, укључујући међународно хуманитарно право и људска права, као и релевантне резолуције Савјета безбједности УН.

Скуп у Риму су отворили италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо и државни секретар САД Ентони Блинкен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана