Гојковић: Србија ускоро враћа украдени Титов златни сат

Срна
Гојковић: Србија ускоро враћа украдени Титов златни сат

БЕОГРАД- Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић рекла је да потрага државе за украденим умјетнинама и артефактима даје резултате, јер је недавно у Хонг Конгу откривен украдени златни сат бившег предсједника Југославије Јосипа Броза Тита.

Гојковићева је подсјетила да је Титов сат прије више од десет година украден из Музеја Југославије у Београду, а да је откривен на аукцији у Хонг Конгу, која је прекинута након аларма из Србије да је ријеч о украденом предмету.

Она је рекла да је златни сат некадашњег југословенског вође одузет онима који су хтјели да га продају и да Србија преговара са Кином како да га врати у земљу, односно у Музеј Југославије.

Према њеним ријечима, пронађени су још неки вриједни предмети попут бодежа са краја 19. вијека, као и слика „Благовештенски сабор 1861“ Влаха Буковца, која је украдена пије 28 година из дворца Дунђерски.

-Та слика нађена је недавно у Цириху, а претходно је била понуђена Музеју Војводине за 500.000 евра - рекла је Гојковићева за ТВ „Прва“.

Она је најавила да ће држава наставити потрагу за украденим умјетничким благом, због чега је из Министарства културе и информисања упућен допис свим музјеима и галеријама у Србији да наведу шта им је украдено.

-Спискове украдених ствари послала су 32 музеја и галерије, а 23 музеја су потврдила да воде судске потупке. Списак украдених уметнина је огроман, баш као и њихова укупна вредност - рекла је Гојковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана