Гојковић: Прихваћене сугестије Српске православне цркве

Срна
Гојковић: Прихваћене сугестије Српске православне цркве

БЕОГРАД - Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић обавијестила је данас Његову светост патријарха српског Порфирија да су прихваћене сугестије и приједлози које је Српска православна црква (СПЦ) упутила на нацрт закона о културном насљеђу, а са циљем побољшања и унапређења текста овог закона.

Гојковићева је у писму патријарху нагласила да се текст на који су достављене примједбе и сугестије не налази у фази Приједлога закона, те тиме ни у поступку усвајања пред Владом Србије, нити пред парламентом, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Она је указала да је Радна група у оквиру Министарства културе и информисања тек сада, након одржане четири панел дискусије у оквиру јавне расправе, која је трајала од 6. до 28. маја, у фази разматрања бројних приједлога шире јавности, а са циљем побољшања текста будућег Приједлога закона.

Гојковићева је навела да је заједнички циљ очување културног насљеђа, а посебна пажња и заједнички труд и залагање усмјерени су на заштиту културног насљеђа, које се налази на територији српске Аутономне покрајине Косова и Метохије, које је свакодневно изложено нападима и уништавању.

Она је изразила увјерење да ће се и у будућности, као и сада, путем чврсте сарадње доћи до најбољих рјешења за будући Приједлог закона о културном насљеђу.

Она је оцијенила да ће овај закон, након усвајања приједлога и сугестија, допринијети свеукупној заштити културног насљеђа Србије и бити још један корак у заједничким залагањима државе и СПЦ да се сачува културно насљеђе Србије и народа за будуће генерације.

НЈегова светост патријарх српски Порфирије претходно је у допису затражио од министра културе и информисања Србије Маје Гојковић да одгоди до даљег доношење закона о културном насљеђу, јер се у њему не помиње Косово и Метохија и јер би овим законом Цркви била ускраћена основна власничка права.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана