Гојковић: Културна баштина у региону угрожена на различите начине

СРНА
Гојковић: Културна баштина у региону угрожена на различите начине

БЕОГРАД - Културна баштина у региону већ дуго је изложена различитим облицима угрожавања, што јасно препознају и међународне организације, прије свега Унеско, због чега је у рјешавању овог проблема значајна сарадња, као и подизање свијести о значају насљеђа, рекла је министар културе и информисања Србије Маја Гојковић на министарском састанку за културу у Тирани.

"Поред директног угрожавања културног наслеђа, из политичких или вандалских мотива, на делу је и илегална трговина културним добрима који воде порекло из региона. Истовремено, налазимо се на рути за кријумчарење уметничких дела која води од Блиског истока ка Западној Европи", навела је Гојковићева и нагласила да је важна сарадња у искреном покушају да ова питања буду ријешена.

Она је истакла да Министарство културе и информисања Србије посвећује изузетну пажњу спречавању илегалне трговине културним добрима, те додала да је урађена посебна база података за украдена и нестала културна добра.

Гојковићева је оцијенила да данашње покретање Платформе западног Балкана за културу има изузетно велики потенцијал за развој регионалне сарадње, као и у процесима евроинтеграција, те и за синергију са другим регионалним иницијативама као што су "Отворени Балкан", саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Говорећи о теми састанка "Улога младих у заштити и промоцији културног насљеђа у контексту европске године младих", Гојковићева је указала да подаци говоре да у Европи опада интересовање за студије које су у вези са заштитом културног насљеђа.

Она је додала да се осјећа недостатак младих у областима као што је архивистика, библиотекарство, конзервација старе и ријетке књиге и текстила, те да је на регионалном плану потребно осмислити и координисати посебне мјере за подстицање младих да се окрену угроженим професијама.

"Упоредо с тим, потребно је радити више на подизању свести најмлађих о значају наслеђа. У сарадњи са локалним музејима и установама културе морамо развити савремене педагошке програме и финансијски их подржати", рекла је Гојковићева.

Говорећи о значају европског културног насљеђа, Гојковићева је међу важним пројектима који вреднују заједничко европско насљеђе истакла европску пријестоницу културе и подсјетила да Нови Сад ове године носи ту значајну титулу.

Она је рекла да треба јачати свијест о томе да је поштовање културног насљеђа темељ узајамног поштовања и повјерења, као и имати повјерење у младе и њихову способност да граде мостове сарадње и да дубоко разумију разноликост и повезаност културе и насљеђа у нашем региону.

"Само је потребно говорити језиком који они разумеју и на начин који је младима близак", поручила је Гојковићева. Састанак у Тирани, на којем учествују министри културе земаља региона, отворили су европски комесар за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел и генерални директор Генералног директората Европске комисије за образовање, културу, младе и спорт Темис Христофиду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана