Гојковић: Криминална група Беливука повезана и са културом

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Министар културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да је истражним органима предала документа која указују на повезаност криминалне групе Вељка Беливука са државним функционерима, а везано за област културе.

Гојковић је казала да је предала два предмета који се односе на везу ресорног Министарства са инкриминисаним лицима и најавила да ће предати и трећи документ који је у вези са тешком крађом у једном београдском музеју.

''Не знам да ли трећи предмет има везе са том групом, али видим да се појављују одређене навијачке групе за тај музеј и треба истражити. Оно што сам нашла није потпуно,али је очигледно повезано са више страна и са више нивоа власти'', рекла је Гојковић за телевизују К1.

Нагласила је да је ријеч о ''чистом криминалу'', али да не може да говори о детаљима тих предмета због тока истраге.

''Јавност ће бити шокирана колико је то далеко отишло, а онда неко поставља питање да ли је имало везе са МУП-ом. Па ако је имало везе у култури, онда је сигурно имало и са МУП-ом'', рекла је Гојковић.

Изразила је увјерење да ће предсједник Србије Александар Вучић оцијенити моменат у складу са током истраге, коју спроводе полиција, Тужилаштво, БИА и друге информативне агенције и да ће изнијети сва своја сазнања о умјешаности државних функционера у криминалне афере.

''Предсједнику је најтеже јер је имао повјерење у одређене људе који су радили против њега, његове породице и државе. Он нема шта да крије и сигурно ће рећи о коме се ради'', рекла је Гојковић.

Упитана да ли зна о чему се тачно ради, министарка је казала да може само да претпостави и подвукла да се влада не мијеша у рад полиције, Тужилаштва и безбједносних агенција, али да је у посљедње вријеме сваки члан владе имао одређена сазнања о спрези дијелова државе и мафије. ''Тога се много скупило, немогуће је да се у Србији створи мафија, а да у томе нису учествовали дијелови државе и одређених министарстава'', нагласила је Гојковић.

Додала је да верује свом страначком колеги Милошу Вучевићу да су на челу свега двоје министара и да претпоставља на кога је мислио.

На питање какав потез очекује од премијерке Ане Брнабић која би требало да ''прави резове'' у влади, Гојковић је казала да ће се, када се завши истрага и види ко је учествовао у стварању мафије у Србији, сигурно разговарати о функцијама.

''Ако се претпоставке Вучевића, мене и неких других, и поруке предсједника Републике заиста обистине и докаже умјешаност државног врха, илузорно је говорити да ће неко бити у затвору или министар било чега или на било ком положају у држави. Не морају то бити само министри, убјеђена сам да је то доста дубоко ушло'', навела је Гојковић.

Она је казала да није имала контакте са министрима на које се сумња да су имали везе са криминалним круговима јер се, како каже, ''не преплићу у својим пословима'', као и да никада није била пријатељ са њима.

На питање шта је јавност добила објављивањем фотографија масакрираних жртава криминалног клана Вељка Беливука уз констатацију да је дио јавности то поздравио, а дио негодовао, Гојковић је рекла да то види као потребу да се јаве људи који би могли да знају ко су жртве и да се помогне да се идентификују.

Гојковић је казала да објављивање таквих фотографија у Србији није изузетак и да се у свијету свашта може видјети на насловним страницама новина са циљем да се помогне полицији и тужилаштву у истрази.

''На основу новинских написа видјела сам нека имена за која ми се учинило да сам видјела у папирима кад сам дошла на мјесто министра. То вас побуди да нешто и кажете, то је добра метода'''', рекла је Гојковић.

Додала да то није ништа ново и да Србија 30 година гледа на насловним странама убијене људи, али да не разумије зашто неко фокусира пажњу на то што је објављено прије неколико дана, а није био осјетљив на насловне странице годинама уназад.

Гојковић је казала да потпредсједника Странке слободе и правде Мариника Тепић жели да релативизује чињеницу да је предсједник Србије прислушкиван и да јој није јасно како је могуће да Тепић добија важне повјерљиве информације везане за прислушкивање предсједника Србије.

"Она има добре везе са једним нарко дилером, можда је од њега добијала информације, а он од полицијских структура'', рекла је Гојковић.

Упитана откуд телефонски разговори Беливука и бившег потпредсједника ФК ''Партизан''Владимира Вулетића у медијима и какав ће став министарство заузети по том питању, Гојковић је казала да министарство није надлежно да расправља о законитости или незаконитости објављивања докумената или да улази у слободу штампе.

''Министарство није орган који пресуђује медијима и да испитује како су дошли до информација'', рекла је Гојковић.

Примјетила је да дио медија покушава да скрене тему на друге ствари, да се прича о предсједнику државе, а не о борби против мафије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана