Гојковић: Крађа и препродаја умјетника уносан посао

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, поводом покушаја продаје украдене слике "Благовештански сабор" Влаха Буковца и запљене слике "Стражар" Паје Јовановића на аеродрому "Никола Тесла", истакла је данас да је ријеч о два различита случаја.

"Слика Паје Јовановића је купљена у Аустрији на легалан начин, постоје папири и зна се ко је купац. Према мојим сазнањима, купац те слике има намјеру да је поклони Србији. Министарство културе и информисања ће одредити којем ће то музеју бити поклоњено. У међувремену нас је изненадио покушај да се тако вриједан артефакт пренесе преко границе на тај начин", казала је Гојковић гостујући на Тањуг Телевизији.

 

Она је изразила наду да ће се све ускоро ријешити и да ће поштоваоци умјетности имати прилику да виде слику Паје Јовановића.

 

Када је ријеч о проналажењу слике Влахе Буковца, Гојковић је навела да је Министарство културе и информисања активно учествовало у проналажењу тог вредног артефакта.

 

"Заједно смо радили на том случају са Министарством унутрашњаих послова. Све је помало подсјећало на неки филму, јер се није лако суочити са реалношћу у којој су крађа и препродаја слика јако уносан посао", казала је министарка.

 

Навела је да је цијела акција морала да буде под велом тајне због осјетљивости случаја, у којем су се нашли врло вјешти људи који годинама препродају артефакте на црном тржишту.

 

"Слика Влахе Буковца се налази у Цириху, у стану једног од кријумчара умјетнина. Биле су двије паралелне акције полиције у Цириху и Београду. Нађене су неке умјетнине у Београду за које треба да утврдимо како су дошле у посјед тих препродаваца артефакта. Интересантно је да су они обилазили музеје по Војводини и нудили слику која је украдена још 1993. године", рекла је Гојковић.

 

Како каже, постоји још неколико сличних случајаева који су под обрадом Министарства унутрашњих послова, јер нестају слике из наших музеја.

 

"Од како сам у Министарству културе и информисања, инисистирам да се пронађу сви нестали артефакти, па и они из Музеја примењене уметности где се крађа одиграла пре три године", рекла је она, наводећи да су "инспектори МУП-а лоцирали државу у којој би могли да се налазе ти артефакти".

 

Подсетила је да су неки украдени артефакти из Музеја Југославије претопљени у злато.

 

Министарка је истакла да се на нашој територији проналазе украдени артефакти и из других држава.

 

"Доћиће нам ускоро експерти из Турске да утврде да ли су неки од њихових несталих уметничких предмета са археолошких налазишта налазе у Србији", најавила је Гојковић.

 

Према њеним речима, ревизија уметничких збирки по музејима је делимично извршена.

 

"Покренула сам тај дуги процес одмах по доласку у Министарство културе и информисања. Највећи музеји још нису завршили тај посао јер поседују збирке од по 10.000 артефаката", казала је Гојковић.

 

Нагласила је да су неки директори институција смењени због лошег газдовања културним наслеђем Србије.

 

"У једном музеју ће нова директорка спровести ревизију уметничке збирке, али и проверу аутентичности артефаката, јер постоје гласине да недостају оригинали из те институције", рекла је Гојковић.

 

Модел Мађарске у којем постоје Агенције за културно наслеђе, за Гојковић представљају добар оквир за евиденцију уметнина у власништву Србије.

 

"Те агенције активно учествују у повраћају уметнина у матицу, без обзира да ли су те уметнине украдене или се налазе на различитим аукцијама. Формирањем такве агенције у Србији, био би формиран и посебан фонд за откуп наших уметнина на аукцијама. Такав фонд се сада налази у Министарству спољних послова и недавно смо успели да откупимо неке предмете који су припадали краљици Наталији Обреновић. које ће ускоро бити приказани јавности у Србији", рекла је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана