Гојковић: Грађани Србије да не користе кућне тестове

Срна
Гојковић: Грађани Србије да не користе кућне тестове

БЕОГРАД - Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић апеловао је данас да грађани Србије не користе кућне тестове на вирус корона који су се појавили у апотекама, наводећи да су ти тестови намијењени искључиво приватним здравственим установама.

Гојковић је напоменуо да су ти тестови планирани искључиво за квалификовано здравствено особље и апеловао да грађани који су их набавили не узимају сами брис јер приликом нестручног узорковања материјал може бити неадекватно узет, а онај ко узима узорак може да се повриједи.

“Инспекције су већ на терену од јутрос”, рекао је Гојковић на конференцији за новинаре Кризног штаба након што су медији у Србији јуче објавили да су се у апотекама појавили “кућни тестови” за самотестирање на вирус корона.

Он је навео да је Кризни штаб јутрос одлучио да за предстојећи викенд важе све досадашње епидемиолошке мјере, а разговарано је и о даљим мјерама које ће зависити од епидемиолошке ситуације.

Гојковић је потврдио да је Агенција за лекове и медицинска средства Србије дала сагласност за увоз “Фајзерове” и “Бионтекове” вакцине против вируса корона, као и да ће прве вакцине у Србију доћи у понедјељак, 21. децембра, или дан касније.

Он је навео да је ријеч о 5.000 доза, те да до краја године треба да стигне још 10.000 доза, а у првом кварталу наредне године 350.000.

Гојковић је подсјетио да Србија са “Фајзером” има уговор за набавку 1,8 милиона доза вакцина, као и да је тренутно у Агенцији за лекове на испитивању руска вакцина “спутњик пет”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана