Годишњица убиства Оливера Ивановића: Шест година без одговора и правде

Танјуг
Годишњица убиства Оливера Ивановића: Шест година без одговора и правде

БЕОГРАД - Шеста година од убиства предсједника Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (СДП) Оливера Ивановића навршава се данас.

Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред сједишта своје странке у сјеверном дијелу Косовске Митровице, са шест хитаца у леђа.

Извршиоци и наручиоци овог убиства до данас су непознати, а истраге поводом овог убиства вођене су и у Београду и у Приштини.

Пред Основним судом у Приштини води се поступак против шест лица за помагање у убиству Ивановића, а оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Раде Басара, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић и Силвана Арсовић. Тужилаштво је крајем децембра прошле године подигло још једну оптужницу, и то против лица са иницијалима М.М. због, како су навели из тужилаштва, више кривичних дјела у случају убиства Ивановића.

Оптужница за овај случај измијењена је три пута у року од три године, али осим што су се оптужени два пута изјаснили да нису криви, судски процес није даље одмакао.

Прва оптужница је подигнута почетком децембра 2019. године, а већ крајем децембра те године тужилац је доставио другу, измијењену оптужницу.

Потом је у новембру 2020. године подигнута трећа оптужница.

Представници Грађанске иницијативе СДП данас ће положити цвијеће и запалити свијеће на мјесту гдје је Ивановић убијен, а истога дана, нешто раније, односно у вријеме убиства, у 8.15 годишњицу ће обиљежити и Ивановићеви пријатељи, дио родбине и грађани.

Годишњица убиства Оливера Ивановића биће обиљежена и у Београду, гдје ће у Храму Светог Саве бити служен помен.

Представници листе ''Србија против насиља'' такође су најавили да ће данас у Косовској Митровици одати почаст Ивановићу на мјесту гдје је убијен, а датум његове погибије ова коалиција је изабрала и за наставак протеста испред РИК-а у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана