Годишњица убиства Оливера Ивановића: Након пола деценије истина све даље

Срна, Танјуг, РТС
Годишњица убиства Оливера Ивановића: Након пола деценије истина све даље

КОСОВСКА МИТРОВИЦА,БЕОГРАД - У Косовској Митровици и Београду обиљежена је пета година од убиства предсједника Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда (СДП) Оливера Ивановића.

Родбина и супруга Милена Поповић са сином Богданом су одали пошту на гробљу у Алеји великана и Храму Светог Саве у Београду.

У Храму је служен помен Ивановићу којем су присуствовали и предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић и многи други.

Пријатељи и Ивановићеви саборци, као и чланови Грађанске иницијативе СДП-а одвојено су одали пошту полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа испред сједишта СДП-а у Косовској Митровици, гдје је Ивановић прије пет година убијен с леђа са пет хитаца испаљених из пиштоља.

Ивановић је сахрањен 18. јануара 2018. године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није жељела да одговара на упите државних органа Србије у вези са истрагом и доказима.

Судски процес пред основним судом у Приштини је у току.

Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова за тај злочин подигло је оптужнице против шест лица српске националности.

Удовица лидера Оливера Ивановића Милена Поповић изјавила је да је поражавајуће што се ни послије пет година не зна ко је починио убиство, као ни ко је налогодавац.

-Још страшније од тога је што ми се чини како време пролази да се све више удаљавамо од потенцијалне истине коју треба да добијемо, али ја и даље верујем у правду и верујем у то да ћемо коначно да дођемо до истине  и имена људи који су пре свега наложили ово убиство -казала је она за Тањуг.

На питање да ли има неке информације о убиству које ће подијелити са државним органима Србије или на суђењу које се одвија у Приштини, Поповићева подсјећа да је њено свједочење одложено и наводи да ће у једном од два термина на суђењу у марту или фебруару изнијети своја сазнања, додајући да се нада да ће то помоћи да се убице приведу пред лице правде.

-Имала сам позив да 11. јануара сведочим у Приштини, међутим ја сам замолила да се одложи због тренутне политичке сутуције на КиМ која није нимало пријат - навела је она.

Истакла је да нема повјерења у правосудни систем привремених пристинских институција, због суђења која се стално одлажу и тога што је истрага неколико пута покретана.

-”Имамо промену тужиоца, то говори о томе да неко жели да пролонгира ту истрагу из неког разлога. Даћу свој исказ, надам се да ће то помоћи да се убице пронађу – нагласила је Поповићева.

На питање колико јој значи подршка државног врха Србије истиче да јој  подршку пружају стално, као и сину Богдану.

-Подршку нам пружају током читаве године и не само мени него и Богдану. Драго ми је што смо данас у оволиком броју сви одали почаст Оливеру - наводи она.

Адвокат Небојша Влајић рекао је Срни да родбина, пријатељи и цијела српска јавност заслужују истину о томе ко је и по чијем налогу убио Ивановића.

-Протекло је пет година наводне истраге и настојања да се расветли убиство најутицајнијег косовско-метохијског Србина, али је једно сасвим јасно да се налазимо на почетку или боље речено на нули -  нагласио је Влајић и додао је истрага, због неадекватног истражног поступка, дубоко под земљом због чега се плаши да случај убиства Ивновића никада неће бити ријешен.

Он је истакао да хапшења и одређивање притвора по три године невиним људима, свједоци који ништа не знају, саслушања у којима нико ништа конкретно није рекао, не показује да ће се у овом суђењу било шта ријешити.

-Истина је далеко, а до ње можемо доћи само у судском поступку који ће водити стручни људи заштићени од утицаја политике, неострашћени и одлучни да истрагу спроведу квалитетно и мериторно - рекао је Влајић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће одустати од захтјева да се приведу правди злочинци одговорни за убиство Ивановића.

-Већ пет година нема ни истине ни правде у случају овог гнусног и нељудског чина. Србија није заборавила и неће одустати од захтева да се прави злочинци приведу правди. Почивај у миру - написао је Вучић на “Инстаграму” уз фотографије са помена Ивановићу, ком је присуствовао.

На мјесту где је Оливер Ивановић убијен  свијеће су запалили пријатељи, бивши чланови грађанске иницијативе, представници опозиционих странака и грађанских покрета у Србији.

Дејан Недељковић, некадашњи сарадник Ивановића навео је да су окупљањем на мјесту убиства у протеклих пет година рекли све што су могли да кажу везано за убиство.

-Желео бих да минутом ћутања још једном одамо почаст Оливеру за све што је учинио за нас на северу Kосова, али и за наше суграђане са југа. Тако желимо и да укажемо на оне који ћуте већ пет година, а знају сигурно много више од нас о убиству, о налогодавцима и о починиоцима. Ћути правосуђе по косовском систему, ћути правосуђе у Србији, ћути и међународна заједница - рекао је Недељковић.

Саво Манојловић из покрета Kрени - промени рекао је да је Ивановић био Европљанин, дипломата, ратник који је бранио свој народ и без кога Митровица каква је данас, са овим људима не би постојала.

-Делује да ћутање са свих страна о човеку који је судски прогоњен од косовских институција, коме је цртана мета са националних фреквенција и о коме је ћутала међународна заједница није било достојно човека кога Митровица мора памтити, јер ако га Митровица заборави, ни Митровица, ни север Kосова неће постојати - тврди Манојловић.

Мирослав Алексић, народни посланик Народне странке у Скупштини Србије оцијенио је да су пуцњи у Оливера били пуцњи у Србију, пуцњи у људе који живе на KиМ.

-И оно што је још горе, пет година не може да се сазна истина ко су налогодавци и ко су извршитељи тог злочина. Та истина је важна због наше будућности, због Срба који овде живе на Kосову. Нажалост, не постоји превелика жеља власти у Србији да се реши та мистерија, иако верујем да постоји и начин и капацитет - рекао је Алексић.

Заузео се за истрајавање у расветљавању овог злочина, да правда буде задовољена, да буду откривени и кажњени наручиоци "тог политичког убиства и да то буде порука да то не сме да се догађа у Србији".

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је да је подносилац захтјева за формирање анкетног одбора који би истражио све околности у вези са убиством Оливера Ивановића.

-Могу само да кажем онима који су организовали овај злочин, који су га инспирисали, који су наручили срамотни спот, који је на телевизијама најављивао убиство, упозорим на речи Оливера Ивановића: „Не може ово зло навек трајати, ваљда ће и правде бити, време зла истиче, а време правде долази. Сви који су у овоме учествовали одговараће" -рекао је Миливојевић.

Поручио је да "како су прошле убице Ивана Стамболића, Славка Ћурувије, тако ће проћи и убице и налогодавци убиства Оливера Ивановића", те да неће бити праштања и амнестије.

На другом помену, такође на мјесту гдје је Ивановић убијен, чланови ГИ СДП су запалили свијеће и затражили расвјетљавање убиства.

-Ми са овог места имамо само једну поруку. Нас интересује после пет година ко је убио Оливера Ивановића. Ко је наручио његово убиство. Нећемо престати да постављамо то питање, јер да би се наставила демократија, владавина права на овим просторима, мора да се пронађе убица Оливера Ивановића   рекла је потпредсједница ове иницијативе Ксенија Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана