Годфри: Трајни договор не може се наметнути споља

Срна
Годфри: Трајни договор не може се наметнути споља

БЕОГРАД - Одлазећи амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да трајни договор о Косову и Метохији морају постићи саме стране у преговорима, да он мора бити нешто што људи прихватају и не може се наметнути споља.

Годфри је нагласио да САД сматрају да се трајан договор између Београда и Приштине најбоље може постићи “међусобним признањем”, али да су Вашингтону свјесни да трајни договор морају постићи саме стране у преговорима.

“Искрено, ако се две стране договоре о нечему што није пуно успостављање дипломатских односа и постизање компромиса, сигуран сам да ће Вашингтон то поздравити. Волели бисмо да видимо остваривање циљева који се тичу спровођења Бриселског споразума, враћања за преговарачки сто и састанак лидера са /специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом/ Лајчаком”, рекао је Годфри.

Годфри је рекао да није одговоран за поруку, која се може чути из Вашингтона, да Србија, када је ријеч о спољној политици “не може да сједи на двије столице”.

“Одговарам само за ону /поруку/ коју сам преносим. Заиста се надам да ће Србија донијети одлуке које омогућавају даљи напредак у њој жељеном правцу. Имао сам прилике да разговарам са много овдашњих људи, са српским вођама, представницима цивилног друштва. Била ми је велика част што сам се јуче састао са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем”, изјавио је Годфри за РТС.

Годфри је рекао да му се веоме допада што је Србија уложила много енергије у регионалне економске интеграције те да у томе лежи будућност, као и да Влада САД подржава иницијативу “Отворени Балкан”.

“Мислимо да је она добра, под условом да су све земље западног Балкана добродошле, да се не мења курс и да је он у складу с остварењем циља уласка у ЕУ”, рекао је Годфри.

Када је ријеч о односима САД и Србије, Годфри је рекао да пријатељсто двије земље, у ком је било одступања крајем прошлог и почетком овог вијека, представља велики потенцијал не само за Србију, већ и за регион и додао да ће пажљиво пратити развој Србије у којој му је “било сјајно” и да ће се у њу враћати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана