Годфри: Иницијатива "Отворени Балкан" пресудна за европску будућност региона

Срна
Годфри: Иницијатива "Отворени Балкан" пресудна за европску будућност региона

БЕОГРАД - Иницијатива "Отворени Балкан" осмишљена је с циљем интеграције Западног Балкана, што је пресудно за европску будућност Србије и цијелог региона, рекао је амбасадор САД у Београду Ентони Годфри.

Годфри је истакао да САД дају пуну подршку иницијативи Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, додајући да "Отворени Балкан" може да оствари пуни потенцијал ако му се прикључи читав регион.

"Економске интеграције донеће добробити свим грађанима региона са више од 20 милиона становника. За људе са Западног Балкана то значи веће плате и јефтиније производе. Осим тога, иницијатива ће помоћи да се спроведу тешке, али неопходне реформе на путу ка ЕУ", поручио је Годфри на отварању конференције "Отворени Балкан - Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона".

Потпредсједник Владе Србије и министар енергетике и рударства Зорана Михајловић рекла је да вјерује да овакве конференције и подршка "Отвореном Балкану" може да донесе само добре ствари цијелом региону.

"Уклањање баријера је услов развоја свих наших држава. Морамо да се повезујемо да наши грађани остану да живе овде. Из наше три државе за кратко време је 100 хиљада људи отишло да живи у друге земље", указала је Михајловићева.

Она је истакла да су се учесници данашње конференције окупили како био учинили све што могу да задрже људе да остану на простору Западног Балкана.

На конференцији о "Отвореном Балкану" говориће предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, а путем онлајна обратиће се премијер Албаније Еди Рама, замјеник премијера Сјеверне Македоније Никола Димитров и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Конференција о "Отвореном Балкану" почела је минутом ћутања за 46 страдалих путника из Сјеверне Македоније у аутобусу који је изгорио у Бугарској.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана