Глишић: Куртијево одмрзавање “случаја Рачак” осуђено на пропаст

Срна
Foto: Медија Центар Београд

БЕОГРАД - Адвокат Владан Глишић, оснивач и предсједник “Народне мреже”, сматра да је намјера премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да Приштина поново политички профитира на причи о наводном масакру у Рачку осуђена на пропаст зато што су се у односу на 1999. годину, када им је то прошло, промијениле геополитичке околности у свијету.

Глишић је у изјави за Срну оцијенио да је Курти сада активирао све што може како би покушао да ослаби позицију Србије и да због тога подгријава “случај Рачак” најавом расписивања потјерница за 18 Срба и укључивањем некадашњег шефа Верификационе комисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијема Вокера у тај пројекат.

Он је увјерен да премијеру такозване државе Косово потјернице, финансирање Вокерове књиге о Рачку, за коју је Приштина издвојила 70.000 евра, и друге почасти бившем шефу ОЕБС-а на Косову не могу помоћи да оствари зацртано.

“Реално, како време одмиче све је више земаља које су повукле признање лажне државе Косово. Друго, мења се геополитичка ситуација. Без обзира на то колико ће жртава бити и колико ће времена требати, униполарни свет, где су Американци главне газде, дефинитивно одлази у прошлост”, рекао је Глишић.

Он је навео да то значи да ће све оно што је као дивља градња направљено на територији Србије и српског народа поново бити доведено у питање, због чега у Приштини “из својих подрума извлаче све што могу да баце на ватру коју пале” и покушавају да Србију некако притисну што више.

“Међутим, наша позиција треба да буде таква да све радимо хладне главе, да не потписујемо ништа и да пробамо да добијемо на времену како би сачекали промену околности у свету”, сматра Глишић.

Коментаришући најаве да Приштина поново активира “случај Рачак” као основ за покретање тужбе против Србије за геноцид, Глишић је констатовао да Курти и сарадници формално-правно то могу да ураде.

“Они могу и да измисле оптужницу, али за Рачак је очигледно да је то измишљено и поред изјава разних људи који су учествовали у намештању целе те приче”, рекао је Глишић.

Он је навео да постоји гомила доказа на српској страни да је то била легитимна војна операција.

“Сам Хашки трибунал, који је познат као неко ко је за сваку могућу и измишљену кривицу јурио Србе, схватио је да то није оптужница која би могла да успе, тако да, у суштини, они на Рачку не могу да добију ништа више него у неким претходним покушајима”, увјерен је Глишић.

Упркос томе, Приштина ће, како процјењује, покушати да експлоатише причу о Рачку у медијском смислу, а Курти ће пробати да добије неке поене у својој јавности, па зато и покушава да активира неке мртве лобистичке везе попут Вокера.

“Ипак, све то не може много да му помогне. У стратешким процесима који су кренули у свету они немају шансе да ураде то што планирају и да своју дивљу градњу на територији Србије прогласе легалном”, закључио је Глишић.

Курти је недавно објавио да је тужилаштво у Приштини расписало потјернице за 18 Срба, које терете за наводни ратни злочин почињен у рачку 1999. године.

Приштина је одлучила да спонзорише књигу Вилијама Вокера о Рачку, а бивши шеф Верификационе мисије ОЕБС-а, који је имао кључну улогу у пласирању приче о наводном масакру у Рачку, награђен је титулом доктора наука на Универзитету “Хаџи Зека” у Пећи.

“Случај Рачак”, који је Србија третирала као војно-полицијску акцију против терориста такозване ОВК, Албанци су прогласили за масакр над више од 40 цивила, што је био окидач за агресију НАТО на тадашњу СР Југославију и Србију, која је трајала од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана