ГИК: Ненадлежни смо за понављање гласања на свим градским бирачким мјестима

Танјуг
ГИК: Ненадлежни смо за понављање гласања на свим градским бирачким мјестима

БЕОГРАД - Градска изборна комисија (ГИК) се на данашњој сједници прогласила ненадлежном, по приговору коалиције "Србија против насиља" за понављање гласања на свим бирачким мјестима (БМ) на територији градске изборне комисије, потврдио је за Тањуг предсједник ГИК Зоран Лукић.

Лукић је рекао да су захтјев за понављање гласања на свим бирачким местима ГИК-а, упутили Републичкој изборној комисији (РИК) на даље поступање.

Предсједник РИК Владимир Димитријевић изјавио је раније да је обавјестио чланове РИК, као и најширу јавност, представнике домаћих и страних посматрача и медија, да то тијело не може ни на који начин да буде укључено у спровођење актуелног изборног поступка у Београду, а још мање да утиче на расписивање нових избора.

Он је истакао је да је Градска изборна комисија (ГИК) Града Београда једино и искључиво надлежна да, у складу са Законом о локалним изборима, наложи понављање гласања на појединим бирачким мјестима на којима је гласање поништено, а не да наложи понављање целих избора.

Додао је да понављање целог изборног поступка зависи искључиво од других државних органа, а никако од воље органа за спровођење избора. Ни РИК, ни ГИК, нагласио је Димитријевић, не могу да утичу на то да ли ће се избори поновити или не, већ да је њихов задатак да избори за које су надлежни буду спроведени у складу са Законом о избору народних посланика, односно Законом о локалним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана