Геро: Квинта тражи суспензију одлуке о забрани динара и формирање ЗСО

Танјуг
Геро: Квинта тражи суспензију одлуке о забрани динара и формирање ЗСО

ПРИШТИНА - Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро изјавио је данас да су земље Квинте затражиле од приштинских власти да суспендују одлуку централне банке о забрани употребе динара, као и да Француска од Приштине очекује формирање Заједнице српских општина.

„Захтјев који смо поставили, ми и земље Квинте, јесте да направимо транзицију прије него што се ова уредба примјени. Требало би да буде више консултација и информација пре него што се одлука примени. Позивамо на суспензију ове уредбе ради правилног информисања становништва, и могућности изналажења могућих техничких решења“, рекао је Геро за Дукађини.

Он је истакао да је једини начин за рјешавање ситуације да представници Београда и Приштине сједну за сто и разговарају о техничким питањима примјене уредбе.

„Уредба ЦБК има за циљ да има већу транспарентност и ми то подржавамо, међутим она има потенцијал директног утицаја на то како ће ова заједница дјеловати и како ће ти људи примати своје пензије. Жељели бисмо да имамо више консултација пре имплементације уредбе и више информација. Говоримо о конкретним питањима која погађају велики дио људи“, рекао је Геро.

Он је истакао да је влада у Приштини морала да, прије свега, пронађе одговарајући начин да не забрани трансфер средстава.

„Треба разговарати са људима на које ове одлуке имају директан утицај, прави канал је да се води дијалог“, рекао је француски дипломата.

Он је поновио захтјев земаља Квинте да Приштина испуни своје обавезе које су тичу Заједнице српских општина и додао да је приједлог нацрта ЗСО добар и да је „потпуно легалан“.

Говорећи о француско-њемачког плану, Геро је рекао да не види боље рјешење од тог плана када је ријеч о нормализацији односа Београда и Приштине.

Амбасадор Њемачке у Приштини Јерн Роде изјавио је да начин имплементације одлуке о забрани употребе динара на КиМ није добар.

„Ово је урађено на начин на који није требало да буде урађено. Грађане треба информисати. Ми не критикујемо одлуку ЦБК, већ начин на који се проводи јер грађани нису били информисани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана