Генерал Делић и јунаци са Паштрика добијају своју алеју сјећања у Москви

Срна
Генерал Делић и јунаци са Паштрика добијају своју алеју сјећања у Москви

БЕОГРАД - Светлана Делић, која ће у уторак, 25. априла, у Москви посадити прво дрво у меморијалној алеји посвећеној њеном оцу генералу Божидару Делићу и 549. моторизованој бригади Војске Југославије којом је командовао на Паштрику 1999. године током НАТО агресије, изјавила је за Срну је да је поносна и захвална што је њеном оцу и његовим саборцима учињена таква част.

-Ганути смо и поносни што је препознато оно што је тата као војник и патриота учинио за своју земљу и што ће овај меморијал чувати сјећање на њега и његове војнике - рекла је Делићева.

Алеја - дрворед посвећен генералу Делићу биће засађена на територији Тимерјазовске академије, које је шеталиште града Москве, а на још једној локацији ће њему у част бити посађени јорговани.

Овлаштени заступник "Бојевог братства Русије" Олга Литина, која је иницирала ову акцију, каже да ће алеја сјећања и јорговани бити обиљежени таблицама те да ће дрвореди посвећени српском генералу бити посађени и у Дагестану.

Она је најавила да ће 25. априла у 16.00 часова по руском и 15.00 часова по српском времену из Руског дома у Београду бити организовано праћење церемоније сађења дрвећа.

-Генерал Стојан Коњиковац испричаће причу са Битке на Кошарама, а обратиће се и официри из Дагестана. Битка за Кошаре и Дагестан се десила исте године. На Кошарама је српска војска стала испред албанских терориста и нанијела им огромне губитке, а у Дагестану су Дагестанци стали испред чеченских терориста и штитили народ апсолутно на исти начин као Срби - рекла је Литина.

Генерал Божидар Делић учествовао је у рату у Хрватској и обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у вријеме рата у БиХ.

Био је најмлађи потпоручник, најмлађи пуковник и генерал у Војсци Југославије, начелник штаба 549. моторизоване која је у периоду од 1998. до 1999. учествовала, између осталих, у Битки на Паштрику борећи се против терористичке ОВК и НАТО.

-Нема назад, иза је Србија - ријечи су генерала Божидара Делића, који је командовао одбраном Паштрика.

Битка на Паштрику била је, уз Кошаре, кључна за заустављање копнене интервенције на Србију 1999. године.

Делић је био народни посланик и потпредсједник Народне скупштине.

Божидар Делић рођен је у Петровцу код Ђаковице 8. јануара 1956. године, а преминуо је 23. августа 2022. године у Москви након дуге и тешке болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана