“Гаспром” ће платити Кијеву 2,9 милијарди долара

Срна
“Гаспром” ће платити Кијеву 2,9 милијарди долара

МОСКВА - Руска компанија “Гаспром” објавила је детаље новог уговора о транзиту гаса са Украјином и најавила да ће платити Кијеву 2,9 милијарди долара за рјешавање правног спора.

“Гаспром” наводи да ће, према постигнутом договору, бити повучена сва украјинска потраживања о којима судови тек треба да се изјасне.

Што се тиче испоруке руског гаса преко Украјине, “Гаспром” ће “резервисати” пролазак 65 милијарди кубних метара гаса за 2020. годину, док ће у периоду од 2021. до 2024. године та количина износити 40 милијарди кубика, уз услов да се поштује конкурентска тарифа.

Директор “Гаспрома” Алексеј Милер рекао је да ће “Гаспром” исплатити око 2,9 милијарди долара Кијеву у складу са већ усвојеним одлукама Стокхолмског суда, а Украјина се обавезала да ће повући све тужбе као и сва остала потраживања, пренио је “Спутњик”.

Осим тога, украјински “Нафтогас” преузеће на себе улогу агента “Гаспрома” када је у питању организација транзита гаса и преузеће све ризике које са собом носи прелазни период.

Министар енергетике Украјине Алексеј Оржел рекао је да је све ове договоре потребно спровести у дјело до 1. јануара, када истиче актуелни уговор о испоруци руског гаса кроз Украјину.

Он је рекао да ће тарифа на транзит гаса у будућности бити повећана, те да овај петогодишњи уговор са Русијом након истека може да се продужи за још 10 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана