Гашић, Вулин: Београд одбацио оптужбе приштинског министра Свечље о обуци терориста

Срна
Гашић, Вулин: Београд одбацио оптужбе приштинског министра Свечље о обуци терориста

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Братислав Гашић одбацио је оптужбе министра унутрашњих послова у привременој приштинској администрацији Ђељаља Свечље о наводној обуци терориста на полигонима Војске Србије, а повезивање предсједника Србије Александра Вучића са тиме оцијенио као обичну клевету.

“На територији Србије, за разлику од простора под контролом Приштине, нити су се обучавали нити се обучавају било какви терористи. Терористи се у Србији хапсе и процесуирају, док се у Приштини они крећу слободно, баве уносним бизнисом или обављају јавне функције”, рекао је Гашић.

Реагујући на оптужбе Свечље да је Вучић директно учествовао у обуци “терористичке групе” која је извршила напад у Бањској и Звечану у септембру прошле године, Гашић је истакао да полигони Војске Србије служе искључиво њеним сопственим потребама, те да све друге информације и наводни докази које помиње Свечља представљају обичне лажи и фалсификате.

“Такозваном министру унутрашњих послова такозваног Косова Ђељаљу Свечљи требало би указати да, приликом оцене улоге носилаца највиших државних функција у цивилизованим и демократским земљама попут Србије, не може примењивати мерила и стандарде својствене њиховој привременој самоуправи”, нагласио је Гашић.

Он је као неозбиљан и ирелевантан оцијенио покушај такозваног косовског министра да оптужбама које су мјесецима раније одбачене актуелизује питање догађаја у Бањској, саопштено је из Министарства одбране Србије.

“Војска Србије ће наставити са редовним задацима на целокупној територији Србије у складу са Уставом наше земље и важећим међународно-правним актима, без обзира да ли то у Свечљи и његовим колегама изазива незадовољство или нелагоду”, истакао је Гашић.

Он је рекао да примарни посао приштинског квазидржавног руководства, већ дуго година, управо представља наоружавање и обука паравојних формација, супротно одредбама Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Задатак тих незаконито наоружаних група, како је нагласио Гашић, јесте да врше терор над Србима на Косову и Метохији и спроведу коначно етничко чишћење тог простора од неалбанског становништва, а учинак њиховог криминалног деловања свима је познат.

Он је навео да се предсједник Србије бави питањима од највишег значаја за народ и државу са циљем стварања политичког и економског амбијента у коме ће боље и безбједније живјети сви грађани Србије, без обзира на вјеру и нацију.

“Са позиције врховног команданта Војске Србије, председник Вучић доноси искључиво стратешке одлуке, а сва остала питања, у складу са законом препушта Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије”, рекао је Гашић.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин оцијенио је да предсједник Вучић са “Бањском” има везе колико и Свечља са здравим разумом, а то је нимало.

“Да је Александар Вучић организовао и наредио улаз српских снага на Косово и Метохију, то не би радили цивили какве год јакне да су обукли, већ легалне снаге српске државе у службеним униформама, под својим заставама”, навео је Вулин у саопштењу.

Према његовим ријечима, да је Вучић наредио акцију, операција би се завршила на Проклетијама, а ишла би, не преко Бањске, већ преко Приштине.

Министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Ђељаљ Свечља је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић директно учествовао у обуци “терористичке групе”, која је извршила напад у Бањској и Звечану у септембру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана