Гарина: Еуропрајд није и неће бити отказан

Танјуг
Гарина: Еуропрајд није и неће бити отказан

БРИСЕЛ - Предсједница Европског удружења организатора параде поноса Кристине Гарина саопштила је данас да Еуропрајд, заказан за септембар у Београду, није и неће бити отказан и да је сваки покушај забране тог догађаја кршење Европске конвенције о људским правима.

-Председник (Србије Александар) Вучић не може да откаже туђи догађај. Еуропрајд није отказан и неће бити отказан. Током процеса надметања за Еуропрајд 2022, председница Владе Србије Ана Брнабић обећала је пуну подршку Владе Србије за Еуропрајд у Београду и очекујемо да ће то обећање бити испоштовано - навела је Гарина.

Она је рекла да је право на одржавање Прајда, према Европском суду за људска права, основно људско право.

-Сваки покушај ''забране'' Прајда представља кршење чланова 11, 13 и 14 Европске конвенције о људским правима, коју је Србија ратификовала као чланица Савета Европе - тврди Гарина.

Она је рекла да Еуропрајд у Београду неће бити отказан и да ће окупити хиљаде ЛГБТИ+ особа из цијеле Европе са ЛГБТИ+ особама из Србије и ширег западног Балкана.

Предсједник Србије рекао је раније данас да је у договору са предсједницом и већином чланова Владе Србије донијета одлука да се Еуропрајд заказан за септембар откаже јер је држава притиснута бројним проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана