Гардијан објавио текст о кафанама у Београду

Танјуг
Гардијан објавио текст о кафанама у Београду

БЕОГРАД - „Кафане су српске таверне: ресторан, паб и мјесто које ради од јутра до касно увече. Редовни посјетиоци долазе на доручак прије посла, породице овдје организују вјенчања и прославе, склапају се послови, а туга се утапа у мрачним ћошковима“, пише новинарка листа која је посјетила Београд гдје је обишла локалне кафане.

Она је посјетила Скадарлију коју описује као некадашњу боемску четврт града гдје су кафане биле дом пјесника, умјетника и пјевача. 

„Један од легендарних био је Тома Здравковић који је пјевао у ресторану Два јелена. На видео-снимцима из 1980-их година се види како иде од стола до стола и прилази посјетиоцима који га обожавају. Сада се његова бронзана статуа налази у Скадарлији, а људи полажу цвијеће и цигарете“, пише у тексту. 

Британска новинарка наводи да у Београду постоје три врсте кафана. 

„Неке су оријентисане ка истоку, са богатом балканском кухињом и бучним трубачима. Друге су у аустроугарском стилу, у њима се служе јела попут гулаша и свирају се жичани инструменти и хармоника. У скорије вријеме, појавиле су се кафане у стилу ноћних клубова у којима се пушта турбофолк и оне привлаче млађу публику“, наводи се у тексту. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана