Галић: Биће потребна ванредна одбрана од поплава

Танјуг
Foto: Илустрација

НОВИ САД – Радни састанак покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимира Галића и директора ЈВП “Воде Војводине” Срђана Кружевића са предсједницима општина на тему актуелне хидролошке ситуације одржан је данас, а Галић је том приликом рекао да сматра да ће бити потребна ванредна одбрана од поплава, али да нећемо гледати слике као у Европи.

„Сазвали смо данас састанак са свим представницима општина и градоначелницима чије се општине и градови наслањају на ријечни ток. Једини потенцијални проблем тренутно је на Дунаву, који плави у земљама Европе. Докле ће ићи, ми вјерујемо до ванредне одбране од поплава, али даље не”, рекао је Галић.

Директор ЈВП Воде Војводине Срђан Кружевић рекао је да Мађарска није промијенила своје прогнозе у односу на јуче, што значи да је водостај и даље пола метра нижи у односу на 2013. годину.

„Очекујемо још два-три метра доток воде што ће ући у ванредну одбрану и њу ћемо прогласити чим се створе услови. У редовну одбрану улазимо сутра, Бездан – Апатин, на сјеверном току, а у петак ћемо је прогласити до Сланкамена”, казао је Кружевић.

Он је додао да постоји низ мјеста која ће бити угрожена и са редовном одбраном јер су насеља грађена у небрањеним дијеловима, те да ће на састанку са представницима општина разговарати како да им се нађу у тим ситуацијама, било да је техником, било да је џаковима.

„Талас је већ ушао у земљу, уколико дође до топљења снијега у Аустрији, имамо потребе да будемо забринутији, а сад се надам да нећемо имати проблема”, закључио је Кружевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана