Фрид: Приштина направила озбиљну грешку, ово је највећа пукотина у односима са САД

Танјуг
Фрид: Приштина направила озбиљну грешку, ово је највећа пукотина у односима са САД

ВАШИНГТОН - Бивши амерички дипломата и дугогодишњи званичник Стејт департмента Данијел Фрид изјавио је данас да САД сматрају да је Приштина изазвала тренутну кризу на КиМ озбиљним грешкама, као и да је ово највећа пукотина у дугом периоду сарадње САД и тзв. Косова.

Он је додао да је грешка узимати америчку подршку здраво за готово и дјеловати као да је она перманентна, без обзира на све.

-Косово мора да искористи ову шансу и да консолидује своју позицију, а не да третира Сједињене Државе као да су бесконачан извор слијепе подршке, под било којим околностима. Не би било мудро да искоришћавају САД и Европу - рекао је Фрид за „Глас Америке“, додавши да се нада да ће Аљбин Курти схватити да је отишао предалеко и да ће наћи начин да се повуче.

Истакао је да је ово тешко време и на терену и за односе САД и тзв. Косова, као и да није ријеч о балансираној ситуацији.

-Ово је ситуација у којој САД мисле да је косовска влада направила озбиљну грешку -поручио је Фрид, уз напомену да то додатно отежава ситуацију.

Он је додао да је читао транскрипт америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, као и да не може да се сјети да је од једностраног проглашења независности 2008. године, представник америчке владе био толико фрустриран.

-Мислим да је косовска влада донијела одлуку под тешким околностина, које су учиниле већ компликовану ситуацију много гором. И то је резултирало оштрим погоршањем америчко-косовских односа и не видим како то икоме помаже. Нажалост, не мислим ни да је распоређивање српске војске и демонстрација силе од велике помоћи. Примијетио сам да је амбасадор Ховернијер имао могућност да одговорност свали на обје стране, али он је није прихватио - навео је Фрид.

Он је додао да "постоје савршено легитимни српски интереси на Косову".

-Поменуо сам манастире и српско становништво, и њихов фер третман. То су разумни захтмеви и требало би да се испоштују. Није разумно да Србија дмелује као да је и даље суверена сила на сјеверу Косова. То само доводи до проблема - навео је Фрид.

Он сматра да предсмедник Србије Александар Вучић треба да искористи ову прилику да изгради односе са САД и Европом, и да буде конструктивна снага у процесу нормализације.

-Надам се да ће у наредном периоду, наредних недмеља, када тренутна криза деескалира, а Србија у томе треба да помогне, све стране моћи да се врате изградњи онога што се може изградити. И Србија не би требало да погоршава ствари. Ако то уради, то неће бити добро за Србију. Гдје ће Србија ићи, ако не у ЕУ? - рекао је Фрид.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана