Француски медији о посјети Макрона Србији: Могућа потврда уговора о куповини 12 Рафала

Танјуг
Француски медији о посјети Макрона Србији: Могућа потврда уговора о куповини 12 Рафала

ПАРИЗ - Француски медији пренијели су данас вијест о посјети француског предсједника Емануела Макрона Србији уз оцјену да би током посјете могао да буде закључен уговор о продају 12 француских авиона Рафал.

Како преноси Монд посјета Србији француског предсједника дешава се у тренутку политичке кризе Француској.

Медији цитирају и изјаву предсједника Србије Александра Вучића који је рекао да се на уговору о продаји авиона ради већ неколико дана, као и да ће Макрон у петак, у Новом Саду, посјетити музеј и економски форум посвећен вјештачкој интелигенцији, али да авиони Рафал изазивају највеће интересовање у Србији.    

Француски портал Франс24 пренио је Вучићеву изјаву за Афп да је куповина авиона Рафал огроман уговор за Србију, а да није мала чак ни за Француску.

Он је додао да већина авиона којима Србија располаже, или сви авиони пресретачи и ловци потичу из Русије.

"Сада треба да мењамо себе, наше навике и све остало како бисмо припремили нашу војску", рекао је предсједник Србије.

Вучић се осврнуо и на одлуку владе Србије да поново изда лиценцу компанији Рио Тинто за развој спорног рудника литијума, што је изазвало бројне протесте, истичући да чврсто подржава тај пројекат.

"Ми ћемо остати упорни и чврсти по овом питању јер верујемо да је то од највећег значаја за Србију као и да је на корист народа Србије", рекао је предсједник.

Када је ријеч о питању Косова, предсједник Србије је остао ватрени бранилац питања важних за већину Срба у земљи, укључујући одлучно одбијање да призна независност Косова и Метохије, наводи Франс24.

Вучић је казао да ће током сусрета са Макроном разговарати о теми Косова, усљед спекулација о отварању моста у сјеверном дијелу Косовске Митровице који је дуго раздвајао Србе и етничке Албанце.

Овај потез Приштине су критиковале западне силе, укључујући САД и Француску. 

"Од највећег је значаја да задржимо мир, стабилност, и то ћемо и урадити", поручио је председник Србије.     

Предсједника Макрон допутоваће у четвртак у дводневну званичну посјету Србији, гдје ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем.

Посљедњи пут Вучић и Макрон су се срели током Олимпијских игара у Паризу, гдје је Вучић присуствовао пријему за свјетске лидере у Јелисејској палати.

Предсједника Србије дочекао је предсједник Француске са супругом Брижит Макрон.

Иначе, актуелни француски предсједник први пут је био у званичној посјети Београду у јулу 2019. године када су двије земље обиљежиле 180 година од успостављања дипломатских односа.

"Француска вас воли као што сте ви вољели њу", поручио је тада Макрон на српском језику окупљеним грађанима на Калемегдану.   

Макрон и Вучић су тада открили обновљени Споменик захвалности Француској за помоћ коју је та земља пружила Србији у Првом свјетском рату. Потписана су и 22 споразума, међу којима је била и изјава о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа.

Управо економске, али и војне теме очекује у фокусу сусрета двојице предсједника, а Вучић је раније изјавио  да би куповина Рафала била највеће издвајање српског војног буџета "које би изнело и до три милијарде евра".

Да су војна питања дио агенде, потврдио је Макрон на конференцији за медије 18. јула, након Самита Европске политичке заједнице у Великој Британији.

Упитан о статусу уговора за набавку француских авиона за Србију, Макрон је одговорио да ће у наредним недјељама или мјесецима посјетити Србију "како бисмо финализовале преговори који су предмет техничких, финансијских и политичких преговора између наших држава".

Србија и Француска су постигле договор о набавци борбених авиона Рафал у априлу током посјете предсједника Србије Александра Вучића Паризу и сусрета са Макроном.

Такође, Србија и Француска потписале меморандум о разумијевању о успостављању сарадње у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Вучић је тада рекао да се са Француском воде разговори како би се добило знање и експертиза за изградњу хидроелектрана и нуклеарних електрана.

Вучић је из Париза гдје је крајем јула присуствовао церемонији отварања Олимпијских игара рекао да се посјета Макрона може очекивати до 5. или 6. септембра.

Предсједник Србије је изразио уверење да би тада могли да се постигну важни споразуми.

Предсједник Француске односе своје земље са Србијом види као "чврсте, искрене и структуралне за обје земље и регион".

Вучић такође поручује да Француска у Србији има поузданог партнера и пријатеља.

Двије земље јачају и економску сарадњу. На сајту Министарства спољних послова Србије наводи се да у Србији послује више од 100 француских компанија које запошљавају више од 12.000 радника.

Француска компанија Винци је добила концесију на 25 година за београдски аеродром "Никола Тесла".

Такође, двије владе су 2014. потписале Меморандум о разумијевању о градњи метроа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана