Француски европосланик: Србија слиједи Де Голов поглед на Европу

Танјуг
Француски европосланик: Србија слиједи Де Голов поглед на Европу

БЕОГРАД- Посланик Европског парламента из Француске Тијери Маријани, изјавио је да су стална условљавања оно што очекује Србију и оценио да наша земља сада слиједи пут независности бившег француског предсједника, генерала Шарла де Гола.

"ЕУ је прешла пут од уније која је утврђивала економски принцип до оне која намеће политички модел. Видим да Србија нема жељу да попусти пред европским притисцима. Француска је једна од земаља оснивача ЕУ. Генерал Де Гол је желио независну Европу која поштује нације. То је баш она политика коју данас води Србија и која треба да се води", рекао је Маријани за Вечерње новости.

Он је рекао да се диви избору Србије да не уведе санкције Русији и да наша земље не ризикује да јој због тога буду уведене казнене мјере, али да треба очекивати неку врсту реакције ЕУ.

"Оно што ризикујете је да се европска помоћ смањи. Ако и уведете санкције, послије ће захтјевати да признате Косово. Уосталом, то вам већ траже", рекао је Маријани.

Он није желио да каже шта Србија траба да ради у вези са КиМ, већ је истакао да је то ствар о којој земља треба суверено да одлучује.

"Србима није потребан савјет странаца. Схватам да једна држава не жели да мијења своју историју. Свака земља треба да поштује своју историју. Кад би неко, на примјер, тражио да незавосност Корзике, о томе би требало да одлучује француски народ, а не ЕУ", закључио је Маријани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана