Формиран кризни штаб за помоћ Србима у иностранству

ГС
Формиран кризни штаб за помоћ Србима у иностранству

БЕОГРАД - Министарство спољних послова Србије је, због епидемије вируса корона и у иностранству, формирало Кризни штаб чији је циљ пружање помоћи грађанима Србије који су ван земље.

 


Овај штаб формиран је по налогу ресорног министра Ивице Дачића који је дао инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима Србије да приоритет њиховог рада мора да буде помоћ и заштита грађана Србије у угроженим подручјима.

"Сва дипломатско-конзуларна представништва Србије у овом тренутку у свету пружају конзуларну помоћ нашим грађанима упркос тешким условима са којима се суочавају у раду", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

У саопштењу је наведено да је Дачић свакодневно у контакту са колегама у свијету и са представницима међународних организација са којима настоји да на најбржи начин пронађе рјешења за многобројне проблеме због рестриктивних мјера које земље доносе због вируса корона.

"Највећи број проблема односи се на ограничење превоза путника и транспорта робе", прецизирали су из Министарства и указали да је након увођења рестриктивних мјера у већини страних земаља велики број држављана Србије затечен на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Србију.

Из Министарства спољних послова Србије појашњавају да је ријеч о грађанима који су се у страним земљама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лијечењу од малигних и других тешких болести, студентима и слично.

"Сва дипломатско-конзуларна представништва улажу максималне напоре да се реше проблеми грађана Србије и организује њихов повратак, уколико је то неопходно", наведено је у саопштењу.

Из Министарства су апеловали на све грађане Србије који су у иностранству да не крећу на пут уколико имају могућност да остану у страној земљи, те подсјетили да су у иностранство дистрибуисали препоруку Владе Србије о томе.

Министарство спољних послова Србије је од увођења ванредног стања у земљи, недјеље, 15. марта, ангажовано и на помоћи страним држављанима и њиховим дипломатско-конзуларним представништвима које је мјера забране уласка или транзита у Србију затекла на путу ка матичној држави или на самој граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана