Фон дер Лајен тражи дијалог,Курти оптужује Србију

Срна
Фон дер Лајен тражи дијалог,Курти оптужује Србију

ПРИШТИНА - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да Београд и Приштина требају да развију конструктиван дијалог и смире тензије на сјеверу Косова.

Фон дер Лајенова је послије састанка у Приштини са предсједником Владе самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем рекла да све стране требају да „заједно раде за будућност“, те да су недавни догађаји потврда колико је дијалог важан.

-Док ми овдје разговарамо, преговарачи су у Бриселу и преговарају о томе и, надам се, да имају пун мандат за преговоре јер је то најбољи начин да се крене напријед - навела је она и додала да „сања да западни Балкан буде дио Европе“.
Курти је оптужио Србију да „гомилањем снага уз административне прелазе Јариње и Брњак дестабилизује ситуацију на Косову и у цијелом региону“.

Он је рекао, између осталог, да одлука о реципрочним мјерама није нова, већ да је дио старог споразума који његов кабинет само спроводи, као и да Србија „одбијањем приједлога Кфора о рјешењу питања блокаде административних прелаза још једном показала да не прихвата мир“.

Претходно је предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи након састанка са Фон дер Лајеновом позвала међународну заједницу да осуди „дестабилишуће тенденције Србије“.

Фон дер Лајен ће се данас у Подгорици састати одвојено са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем и премијером Здравком Кривокапићем.

У оквиру посјете региону, Фон дер Лајен је данас боравила у Албанији, Македонији и у Приштини, а посјетиће и Србију и БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана