Фон дер Лајен и Бајден накратко разговарали о дијалогу Београда и Приштине

Танјуг
Фон дер Лајен и Бајден накратко разговарали о дијалогу Београда и Приштине

ВАШИНГТОН- Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен разговарала је са предсједником САД Џозефом Бајденом и о дијалогу Београда и Приштине, преноси Павловић Тудеј.

Фон дер Лајен је за тај портал рекла да се су се она и Бајден током састанка у Бијелој кући "накратко дотакли те теме".

Говорећи о састанку предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је најављен за 18. март у Охриду, којем посредује ЕУ, Урсула фон дер Лајен је истакла значај истрајавања у дијалогу упркос проблемима.

-Веома је важно да се дијалог Србије и Косова настави - истакла је Фон дер Лајен.

Према њеној оцјени, није лако и има још много питања која треба ријешити, али се креће у правом смјеру.

-Очекујемо да се ојбе стране конструктивно ангажују - рекла је Фон дер Лајен.

Сагласили се да почну преговори о споразуму о минералима

Џозеф Бајден и Урсула фон дер Лајен договорили су се да одмах почну преговори о споразуму о минералима да би се олакшало субвенционисање европских произвођача

на основу америчког Закона о смањењу инфлације.

У заједничком саопштењу, Бајден и Фон дер Лајен су навели да  споразум има за циљ да омогући да се релевантни критични минерали екстраховани или обрађени у ЕУ уврсте за могућност добијања пореског кредита за електрична возила на основу Закона о смањењу инфлације, пренио је Ројтерс.

Предсjедница Европске комисије рекла је да се сагласила са  америчким предсjедником током састанка у Бијелој кући да се води дијалог о подстицајима чистим технологијама.

Фон дер Лајен је оцијенила састанак са Бајденом као веома добар, наводећи да је постигнута сагласност да минерали из ЕУ добију приступ америчком тржишту.

   Америчким Законом о смањењу инфлације обезбеђене су огромне инвестиције у чисте технологије, укључујући производњу електричних возила, подсећа британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана