Фон дер Лајен: Брисел ће послати 75 милиона евра помоћи самопроглашеном Косову

Срна
Foto: Танјуг

ПРИШТИНА- ЕУ ће послати 75 милиона евра самопроглашеном Косову како би помогла властима у Приштини да ублаже утицај растућих цијена енергије, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Тренутно вам је потребна хитна финансијска помоћ, па ћемо обезбиједити 75 милиона евра хитне подршке за угрожена домаћинства и послове", рекла је она током заједничке конференције за новинаре са предсједником самопроглашеног Косова Вјосом Османи у Приштини.

Фон дер Лајенова је најавила да ће Унија завршити све неопходне процедуре до краја године како би власти у Приштини до јануара добиле новац за буџет.

Она је позвала самопроглашено Косово да се придружи платформи ЕУ за куповину гаса.

Предсједник Европске комисије јуче је обећала Сјеверној Македонији помоћ од 80 милиона евра у грантовима, у оквиру пакета подршке балканским земљама. Она је и Скопље позвала да се придружи поменутој платформи.

Фон дер Лајенова је јуче посјетила Скопље, данас борави у Приштини и Тирани, сутра ће допутовати у Сарајево и Београд, а посјету земљама региона завршава у Подгорици у суботу, 29. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана