Фијат ће у Крагујевцу производити електрични аутомобил

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- У крагујевачкој фабрици, компанија "Фијат" почеће производњу новог електричног аутомобила, и то је епилог састанка предсједника Србије Александра Вучића и извршног директора компаније Стелантис Карлоса Тавареша.

"Уговор са Стелантисом предвиђа инвестицију вредну 190 милиона евра, а Србија ће уложити својих 48 милиона евра, ово је важна инвестиција за Крагујевац, Шумадију и целу Србију јер ће значити додатни раст за целу Србију" - рекао је Вучић

Поптисан је и Уговор о додјели средстава подстицаја између Министарства привреде и Фијат Крајслер аутомобили Србија, који су парафирали министарка привреде Анђелка Атанасковић и извршна директорка ФЦА Србија и директорка глобалне корпоративне канцеларије компаније Стелантис Силвија Бернети.

Извршни директор компаније Стелантис Карлос Тавареш поручио је данас да је уговор са Србијом, о производњи електричног аутомобила у Крагујевцу, јасан показатељ поверења између двије стране, додајући да је будућност у новим, електричним возилима, јер се аутоиндустрија неминовно мијења.

Он је рекао да је уговор са Србијом срж за спровођење плана Стелантиса да напредује до 2030. године.

“Бићемо поносни када будемо видјели да возила излазе са траке у наредних неколико година”, поручио је Тавареш након састанка са Вучићем и потписивања уговора.

Тавареш је указао да се аутоиндустрија суочава са веома дубоком и брзом трансформацијом, јер се мора мијењати све, не само технологија возила.

“Ово партнерство је јасан знак повjерења. Много је неповjерења у друштву, а цijена неповjерења је висока. Ми не идемо тим путем, напротив. Уговор је јасан и конкретан знак наше намjере да ту трансформацију учинимо успjешном, преласком са конвенционалне на модерене технологије”, рекао је Тавареш.

Додао је да је ово велика промjена, за коју је Стелантис спреман, јер то спроводи у неколико дијелова свијета.

Указао је да вожња електричног возила значи да је убразње при кретању веће, јер је доступна већа снага из електричног мотора, да је возило тише, па је и комфор вожње бољи, док се возилом боље управља.

“Ово је веома важан тренутак. Овај уговор је прекретница и можете да вјерујете Стелантису. Ми ћемо урадити свој дио посла и увјерени смо да ће и Србија урадити свој дио”, поручио је Тавареш и позвао све да дођу када ново возило буде “изашло” са траке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана