ФЕС: Завршена израда Нацрта статута ЗСО

Танјуг
ФЕС: Завршена израда Нацрта статута ЗСО

ПРИШТИНА - Представник Фондације Фридрих Еберт Штифунг (ФЕС) у Приштини Рене Шле, изјавио је да је завршена израда нацрта Заједнице српских општина (ЗСО) и да ће током ове недjеље одлучити када ће бити одржана јавна презентација, преноси Газета експрес.

„Завршили смо израду статута. Састаћемо се ове недеље да разговарамо о томе када да организујемо јавну презентацију“, рекао је Шле за тај лист.

Формирање ЗСО је обавеза коју је Приштина преузела бриселским споразумом пре готово 10 година и још је није испунила.

Управљачки тим за формирање ЗСО израдио је Нацрт статута ЗСО још у августу 2018. године, након што му је Европска унија дала мандат, али није сазван састанак на којем би тај документ био представљен, саопштено је раније из Управљачког тима. Европска унија је у априлу 2018. дала мандат Управљачком тиму за формирање ЗСО да почне рад на изради Статута ЗСО и да рад заврши у року од четири jмесеца, што је урађено у предвиђеном року и у августу те године Управљацки тим је о томе службено обавjестио ЕУ.

Одбијање Приштине да формира ЗСО је један од разлога зашто су Срби напустили привремене приштинске институције. Међународни званичници су у последње вријеме више пута понављали да споразум о формирању ЗСО треба одмах спровести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана