Европски парламент Србији: Санкције Русији или нема преговора са ЕУ

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Европски парламент позваће ЕУ да не наставља приступне преговоре са Србијом све док се Београд не усклади са политиком санкција према Русији и не постигне значајан напредак у реформама, пише у извјештају овог парламента о стратегији проширења ЕУ.

У извјештају, чији је аутор посланик групе Социјалиста и социјалдемократа Тонино Пицула /из Хрватске/, наводи се да ЕУ треба да постави као приоритет усклађивање земаља кандидата са заједничком европском спољном политиком, преноси РТС.

ЕУ се позива и да размотри кориштење европских фондова намијењених Србији, "посебно пројеката финансираних у оквиру Економско-инвестиоционог плана за западни Балкан, како би се осигурало да сва издвајања из ЕУ буџета буду потпуно сагласна са њеним сопственим стратешким циљевима и интересима".

О извештају о "Новој стратегији проширења" ће се гласати на сједници спољнополитичког одбора Европског парламента 13. октобра, а о његовом садржају је кроз компромисне амандмане већ постигнута сагласност највећих политичких група народних странака, социјалиста и социјалдемократа, зелених и групе Обновимо Европу.

У усаглашеном тексту амандмана позива се Србија да се "систематски усклађује са свим рестриктивним мјерама ЕУ према Русији, и мјерама генерално", као и да демонстрира напредак у демократији, владавини права и пригрли европске вриједности и приоритете.

У дијелу извијештаја који говори о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент позива ЕУ да појача свој ангажман како би се постигао правно обавезујући споразум "заснован на међусобном признању двије стране, у оквиру дијалога".

То је, како се оцјењује, кључно за њихов напредак ка ЕУ и уједно нешто што ће "допринијети регионалној стабилности и просперитету".

Након гласања на спољнополитичком одбору 13 октобра, извјештај о "Новој стратегији проширења ЕУ" требало би да буде усвојен у форми резолуције на пленарној сједници Европског парламента у новембру.

Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама, али има политичку тежину коју могу да узму у обзир и друге европске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана