Европски комесар за проширење: Београд и Приштина морају да постигну договор који је обострано прихватљив

Танјуг
Европски комесар за проширење: Београд и Приштина морају да постигну договор који је обострано прихватљив

БРИСЕЛ - Европски комесар за проширење Оливер Вархеји оцјењује да је у дијалогу Београда и Приштине неопходно да се постигне договор који је "обострано прихватљив" и који "не представља ризик за друге земље у региону".

- Размјена територија је у другом плану, оно што је примарно јесте да имамо двије стране за столом спремне да разговарају и дођу до рјешења - каже Вархеји.

Вархеји је, одговарајући на питања посланика Спољнополитичког одбора о изјави шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела који у интервјуу за регионалне медије, наводно, није искључио размјену територија као решење за косовско питање, поручио да је позиција Европске комисије од почетка била јасна.

- Кључно је да се две стране договоре о рјешењу које је обострано прихватљиво и које не представља ризик по друге земље у региону. Када дођемо до те тачке онда можемо да размтрамо различите елементе рјешења -, каже Вархеји.

Комесар за проширење додаје да у покретењу дијалога Београда и Приштине као и у доласку до договора очекује велики допринос специјалог преставника ЕУ Мирослава Лајчка.

-Његово искуство у региону и знање ће нам пуно значити. Радимо заједно на доласку до рјешања између Београда и Приштине колико год је то брже могуће - поручио је Вархеји.

Поводом изјаве шефа дипломатије ЕУ да "ЕУ не може бити већи католик од папе" када је ријеч о договору Београда и Приштине, из канцеларије Жосепа Борела за Танјуг кажу да је констатација да је високи представник тиме подржао идеју о размјени граница "новинарска интерпретација" Бореловог одговора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана