Европска комисија замјера Србији на неувођењу санкција Русији

Срна
Европска комисија замјера Србији на неувођењу санкција Русији

БЕОГРАД - Србија треба приоритетно да се усклади са заједничком спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији, наведено је у Годишњем извјештају Европске комисије о напретку Србије у реформама 2022, који је предсједнику Александру Вучићу предао шеф Делегације ЕУ у Београду Емануел Жиофре.

"Од Србије се очекује да, као приоритет, испуни своју обавезу и прогресивно се усклађује са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући санкције, у складу са преговарачким оквиром ЕУ-Србија", наведено је у нацрту извјештаја Европске комисије.

У извјештају пише да је Влада Србије наставила да чланство у ЕУ означава као свој стратешки циљ, али да је "потребно да то покаже и на дјелима".

У документу је наведено и да се Србија није ускладила ни са једном рестриктивном мјером, ни са већином декларација ЕУ у вези са сукобом у Украјини, те да је Београд "задржао блиске односе са Русијом, што отвара питања о стратешкој оријентацији Србије".

Европска комисија константује да је усклађеност са спољном и безбједносном политиком значајно опала у односу на прошлу годину са 64 на 45 одсто, те да је одређен број "акција и изјава Србије био у супротности са спољнополитичким ставовима ЕУ".

Што се тиче регионалне сарадње, Европска комисија оцјењује да су односи Србије са Хрватском "затегнути", а са Црном Гором "изазовни", упркос одређеним позитивним сигналима.

Истакнуто је и да у претходних 12 мјесеци није било напретка у дијалогу Београда и Приштине, те да у преговорима о свеобухватном и правно-обавезујућем споразуму о нормализацији још није постигнут конкретан напредак, пренијели су београдски медији.

Београд и Приштина се у извјештају позивају да се "конструктивно ангажују" на постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, "без даљег одлагања".

Константује се "одређени напредак" у правосуђу, борби против корупције и економским критеријумима, али да је "након расписивања избора ток реформи успорен", док је препорука Европске комисија од прошле године према којој је Србија испунила критеријуме за отварање кластера Три /конкурентност и инклузивни раст/ и даље на снази.

У Бриселу је данас Годишњи извјештај о напретку земаља западног Балкана у спровођењу реформи и евопским интеграцијама представио комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи, који је рекао да Србија "ако хоће да убрза преговоре, онда треба да ријеши питање усклађивања са спољном политиком ЕУ", али да то није разлог за суспензију преговора о чланству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана