“Европа ностра”: Манастир Високи Дечани и даље у опасности

Танјуг
“Европа ностра”: Манастир Високи Дечани и даље у опасности

БЕОГРАД - Канцеларија Међународног секретаријата “Европа ностре” оцијенила је да се Манастир Високи Дечани, који је претходних година био уврштен на листу “Седам најугроженијих споменика културе”, и даље налази у опасности и захтијева вишегодишњи труд како би се нашло рјешење за његово очување.

“Европа Ностра” објавила је листу “Седам најугроженијих споменика културе и насљеђа у Европи за 2023. годину”, а пошто се на том списку нису нашли Дечани поједнини албански медији су протумачили да је он скинут са те листе.

Међутим, из канцеларије Међународног секретаријата “Европа ностре” у Бриселу појашњено је да у оквиру њиховог програма “Седам најугроженијих споменика културе”, од прве листе која је објављена 2013. године па до најновије за 2023. годину, ниједан локалитет није уврштен на листу два пута, пише “Косово онлајн”.

Из ове канцеларије је наглашено да су “Европа ностра” и Институт Европске инвестиционе банке, у сарадњи са ЕУ ангажовани на заштити свих локалитета који су у току протеклих година уврштени на њихову листу.

- Неки од локалитета су у међувремену изван опасности захваљујући ангажману различитих актера како на локалном, тако и на националном и европском нивоу. Неки други локалитети су и даље у опасности и захтијевају вишегодишњи труд како би се нашло рјешење за њихово очување за садашња и будућа покољења. Такав случај је, на примјер, са тампон зоном у историјском језгру Никозије на Кипру, са Београдском тврђавом, као и са Манастиром Високи Дечани - наведено је из “Европа ностре”.

Делегација “Европа ностре” посјетила је прошлог љета Косово и Метохију и након те посјете констатовала да су остали на снази главни разлози због којих је манастир Високи Дечани стављен на листу седам најугроженијих 2021. године.

На листи “Европа ностре” седам најугроженијих споменика културе за 2023. годину су културни простор Светог Стефана у Црној Гори, Бистричке воденице у Србији, Партизанско меморијално гробље у Мостару, Жељезничка станица Кортријк у Белгији, тврђава Чаквињи у Грузији, Кућа за окупљање сестринства, некадашње Моравско станиште у Клајнвелку у Њемачкој и Мементо парк у Будимпешти.

“Европа ностра” је основана 1963. године у Паризу, бави се заштитом културне баштине и промоцијом најбоље праксе у области насљеђа широм Европе и одржава блиске односе са ЕУ, Савјетом Европе, Унеском и другим међународним тијелима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана