Ево шта је истрага открила у телефону дјечака који је починио масакр у школи

Telegraf.rs
Ево шта је истрага открила у телефону дјечака који је починио масакр у школи

Током истраге стравичног злочина који је, како се сумња, починио Коста Кецмановић (13) у 8:40 сати 3. маја ове године у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару када је убио 9 ђака и чувара, а ранио шест ученика и наставницу, вјештачењем његовог телефона откривено је да је, између осталог, имао фотографије оружја.

- Рано је говорити шта су показали резултати вјештачења, јер она су још увијек у току. Можемо да откријемо само један дио, а то је да су у телефону дјечака нађене фотографије оружја - рекао је за Телеграф.рс саговорник из истраге овог случаја.

Седам доказа

Наводи да је на вјештачењу седам доказа.

- На вјештачењу су пиштољ, Молотовљеви коктели, телефон, компјутер, његова гардероба, као и личне биљешке под које спадају - његове свеске, књиге које је читао... А кључни доказ су надзорне камере из школе. Вјерује се да су на њима снимци овог незапамћеног масакра. Ради се на томе да утврдимо кога је све звао, шта је тачно причао са особама са којима је био у контакту, да ли се свађао са неким, да ли је имао неку симпатију, неузвраћену љубав, зашто су му већином дјевојчице биле мета, да ли је некоме пријетио, да ли је њему неко пријетио. Компјутер се чешља буквално до дана од када је Коста Кецмановић почео да га користи. Дакле, истражује се до танчина шта је гледао, чиме се занимао... Такође се истражује да ли је гађање вјежбао негдје другдје осим у стрељани са оцем. Испитује се и да ли је можда некоме најавио шта ће да уради. Такође, није познато како је дјечак знао шифру очевог сефа.

Иначе, Братислав Гашић је недавно у Скупштини изјавио да је у школи радио видео надзор.

- Видео надзор је радио, био је у употреби и узет је као доказни материјал. Ко је позвао полицију? Позвала је помоћник директора школе. Да ли је звао убица? Јесте, и он је звао. Да ли је полиција стигла послије 10 минута, да, стигла је, али ја не могу да износим детаље који јесу јако битни за комплетну истрагу.

Иначе, дјечак је убио радника обезбјеђења, а у холу је потом одузео живот троје ђака. Затим је ушао у учионицу гдје је био час историје. Ту је убио петеро.

Било му потребно 120 секунди

Подсјетимо, дјечаку Кости Кецмановићу (13) било потребно око 120 секунди да упуца 16 особа, да за то вријеме промијени шаржере, искочи кроз прозор и позове полицију.

Према информацијама из истраге, дјечак је у сриједу у 8.40 ушао у школу, а два минута касније позвао полицију у 8.42 сати. Починио је злочин пиштољем ЦЗ99 који је узео од оца В. К., иначе познатог радиолога. У ранцу му је након хапшења нађен још један пиштољ као и 4 Молотовљева коктела. У крвави пир кренуо је са пет шаржера.

Његов отац се сумњичи да је оружје оставио необезбјеђено. На све оптужбе истражитеља, В.К. је рекао "да није крив". У свом стану, у којем је живио и Коста Кецмановић, у сефу је имао 5 пушака и два пиштоља.

Сина је, како је раније наведено, од његове 12 године водио у једну познату стрељану у Београду у којој је учио како да пуца, а у њој је наводно био мјесец дана прије злочина.

Након хапшења малољетник није показао ни трунку кајања. Био је хладан, а полицајцима је, како су поједини навели рекао да је "психопата који мора да се смири".

Налази се на психијатријској клиници

Дјечак се тренутно налази на психијатријској клиници.

Дјевојчица која се 12 дана борила за живот преминула је од повреда које је задобила у стравичној пуцњави која се догодила у Основној Школи "Владислав Рибникар" када је Коста Кецмановић (13) починио масакр.

Љекари УДК "Тиршова" су свих 12 дана чинили надљудске напоре да спасе њен живот. Она је десета жртва, а налазила се на списку који је дјечак направио прије злочина.

Она се на "листи" нашла са наводно још 15 ученика одјељења у које је ишао и сам Коста Кецмановић. Ипак, нису сви ученици који су убијени или рањени били на списку који је 13-годишњак направио.

Он је у притвору Окружног затвора од 5. маја 2023. године налази по рјешењу Вишег суда због кривичног дјела - тешко дјело против опште сигурности.

Притвореник В. К. ниједним својим поступком није прекршио правила кућног реда која се односе на сва лица у притвору нити је на било који начин угрозио свој или живот неког другог лица.

С обзиром да је ријеч о лицу које се налази у притвору, изношење било које друге информације осим горе наведених значило би кршење Закона о заштити података о личности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана