Евакуисано 200 српских туриста из мјеста Пефки на Евији

Срна
Евакуисано 200 српских туриста из мјеста Пефки на Евији

БЕОГРАД - Конзул Србије у Атини Милан Вукосављевић изјавио је да је 200 српских туриста евакуисано из мјеста Пефки на грчком острву Евија због шумских пожара који су се током ноћи приближили насељеном подручју, а ноћ су провели на трајектима.

Вукосављевић је рекао да је најкритичније на југозападној страни Пелопонеза и на острву Евија, гдје се налази између 800 и 1.000 српских туриста.

“Најгора ситуација што се нас тиче је на Евији. До јуче, сва места на Евији где летују наши туристи нису била угрожена. Међутим, ноћас је дошло до евакуације у месту Пефки. Негде око 4.00 часа, 200 наших туриста је заједно са осталим туристима и житељима тог места пребачено на трајекте који су дежурали”, навео је Вукосављевић за РТС.

Он је рекао да су сви евакуисани туристи из Србије на сигурном, те да су неки пребачени у друге смјештајне капацитете.

“Они који немају где да буду, биће свакако негде смештени или ће им бити омогућено да крене назад за Србију”, навео је Вукосављевић.

Вукосављевић је истакао да су у сталној вези са агенцијама и да се разматра повратак за оне туристе који желе да се врате.

“Агенције које имају смештајне капацитете у другим местима, на пример у Едипсосу, пребациле су своје путнике тамо и они настављају летовање. Међутим, постоје агенције које немају друге смештајне капацитете, а има и људи који хоће да се врате - ко је колима они су већ кренули”, објаснио је Вукосављевић.

Он је рекао да је ситуација на Едипсосу под контролом.

“У Едипсосу, бар како нам кажу наши представници, нема панике, није пријатно, али ситуација је до сада под контролом. Уверавају нас да неће доћи до ширења пожара на тај главни део, где борави највећи део наших туриста”, рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић је објаснио да, за сада, нема масовне повратка српских туриста.

“Враћају се само они туристи који изразе жељу да се врате. За сада се то договара између агенција уз нашу координацију. Ако буде требало, наравно и држава ће се укључити”, поручио је Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана