Еулекс поздравља смиривање тензија, прати случај Дејана Пантића

Срна
Еулекс поздравља смиривање тензија, прати случај Дејана Пантића

ПРИШТИНА- Мисија ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс) поздравља деескалацију тензија на сјеверу покрајине и враћање слободе кретања за све који живе и раде у четири сјеверне општине након уклањања барикада.

-Од дана када су барикаде постављене до дана када су уклоњене, Еулекс је подржавао косовске институције владавине права у одржавању стабилности Косова и безбједности свих његових заједница у блиској сарадњи са полицијом Косова и Кфором - наведено је на "Фејсбук" налогу мисије Еулекс.

Из Еулекса додају да је од почетка новембра ова мисија одговорила на све званичне захтјеве Косовске полиције.

Еулекс у складу са својим мандатом, који предвиђа робусно праћење читавог ланца правосуђа, такође пажљиво прати и случај Дејана Пантића како би процијенио како са њим поступају косовске власти.

-Мисија Еулекса се залаже за заштиту основних права Дејана Пантића. Омогућили смо транспорт лијекова, обавили два љекарска прегледа на захтјев надлежних косовских власти, пружили смо подршку полицији Косова у пребацивању Пантића до куће, по званичном захтјеву косовских власти и у складу са одлуком о кућном притвору - наводе у Еулексу.

Из мисије истичу да вакуум у владавини права који је настао након оставки полицајаца, тужилаца, судија и помоћног особља из српске заједнице и даље траје, а да Еулекс може само дјелимично да га попуни кроз повећано присуство на терену.

-Мисија не може да замијени полицију Косова, нити било који други орган владавине права. Стога је од суштинског значаја повратак на релевантне споразуме произашле из дијалога, којима се регулишу интеграција полиције Косова и правосуђа - додају у Еулексу.

Мисија Еулекса ће у оквиру свог мандата наставити да подржава стабилност Косова, безбједност свих заједница и да пажљиво пратити релевантне истраге и све наредне правне поступке ради промовисања поштовања људских права.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана