Еулекс: Истрага о злочинама на КиМ на локалним властима

Танјуг
Foto: Илустрација

ПРИШТИНА- Мисија ЕУ на Косову навела је данас да би нову истрагу у вези бомбашког напада на аутобус „Ниш-експреса“ 2001. године када је погинуло 12 Срба, а рањено 43, али и других напада на Србе, попут убиства жетјелаца у Старом Грацку и убиства дјеце у Гораждевцу, могле да покрену само локалне косовске власти.

У одговору на питање Косово онлајна да ли би Еулекс могао поново да отвори истрагу око напада у Ливадицама у случају појављивања нових доказа, из те Мисије су навели да су у јуну 2018. године окончане функције извршног правосуђа Мисије ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс)“.

„Тачније, Еулекс је предао 495 полицијских досијеа о организованом криминалу, 434 полицијских досијеа ратних злочина, списе предмета несталих лица, судске списе којима управља само Еулекс и више од 1.400 тужилачких досијеа“, наводи се у одговору.

Како су истакли, након завршетка процеса примопредаје, релевантне косовске власти сада имају „пуну одговорност за списе предмета и повезане доказе које је предао Еулекс“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана