ЕУ разматра нове мјере, без нових састанака Београда и Приштине

Tanjug
Foto: Reuters

БРИСЕЛ - Европска унија ће одржати консултације са земљама чланицама и Сједињеним Америчким Државама и на њима одлучити о даљим корацима у дијалогу Београда и Приштине и могућим позитивним и негативним мерама према странама, изјавио је данас високи европски званичник.

Дан након неуспјешне рунде преговора између председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, европски званичник који није желео да буде именован рекао је да су разговори завршени неуспехом пошто Курти није прихватио компромисни приједлог ЕУ. 

Нагласио је да ЕУ у садашњим околностима више неће организовати нове састанке лидера и главних преговарача.

Он је објаснио да је ЕУ досад представила седам предлога о редослиједу примјене споразума, али да "они неће бити прихваћени све док Приштина инсистира на формализовању признања, пре примене спразума".

Сада је, како каже, дошао тренутак да ЕУ и САД разговарају о могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране да се ангажују на примени споразума.

О томе ће се, према најавама европских извора, разговарати следеће недеље на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, а наредни потези Брисела биће познати до почетка октобра.

Неименовани званичник је навео да је суштина европског предлога у томе да примена споразума треба да тече паралелно "корак по корак", при чему свака страна има гаранције да се неће десити да испуни своје обавезе, а не добије оно што очекује заузврат.

"Виоски представник Борељ је од лидера тражио да се изјасне да ли су спремни да безусловно примене споразум, што би почело израдом нацрта ЗСО и затим гарантовало да ће Србија испуњавати своје обавезе како примена буде напредовала - али Аљбин Курти је то одбио", наводи званичник.

Умјесто тога, рекао је он, Куртијев предлог предвиђа да Борељ достави споразум генералном секретару УН, који би информисао Савет безбедности и Генералну скупштину УН да се "две стране слажу са принципима повеље УН". 

Према његовим ријечима, друга тачка примјене била би признање националних симбола и докумената Косова, након чега би почели разговори о статуту ЗСО.

"Јасно је да овакав предлог не може да води ка договору и резултатима", оцијенио је званичник ЕУ.

Европски званичник сматра и да је оставка градоначелника изабраних са само 3,5 одсто подршке најбрже и најбоље решење за одржавање нових избора у четири општине на северу Косова и Метохије.

"Опција петиција и скупљања потписа за референдум је дуга и правно неизвесна. С друге стране, јасно смо рекли и да Срби морају безусловно да учествују на новим изборима", наводи дипломата.

Према његовим ријечима, избегавања нове ескалације и насиља на северу КиМ мора бити приоритет.

"Имамо јасан договор о нормализацији односа и примени, али ће се он распасти ако не успемо да покренемо примену пре краја године", закључио је званичник ЕУ.

Додао је и да Србија нема позитиван учинак у примени неких елемената споразума, "што је већ могла да учини као знак добре воље", као и да и даље нису приведени правди починиоци насиља против Кфора, иако је "њихов идентитет познат".

Неименовани званичник оцијенио је да је ситуација на северу КиМ тренутно мирна, али да и даље постоји велики ризик од ескалације наводећи као примјер за то експропријацију земљишта коју су привремено обуставиле приштинске власти, захтев да се испразне општинске зграде у Сjеверној Митровици и могуће укидање лиценце Телеком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана