ЕУ признала ковид сертификате Србије

Танјуг
ЕУ признала ковид сертификате Србије

Европска комисија објавила је да је данас усвојила одлуку којом се признају Ковид сертификати издати у Србији и којом они постају еквивалент ЕУ Дигиталном ковид сертификату.

- Ова одлука ступиће на снагу 16. новембра - најављено је у Комисији.

У ЕК наводе да ће Србија сада бити повезана са ЕУ системом дигиталних Ковид сертификата и да ће њени сертификати бити признати под иситим условима као и они издати у чланицама ЕУ.

- Комисија је извршила техничка испитивања која су показала да су сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против Ковида-19 које издаје Република Србија у складу са системом "Дигитални зелени сертификат" и да је омогућена верификација аутентичности, валидности и интегритета сертификата. Комисија је такође потврдила да сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против Ковида-19 које издаје Република Србија у складу са системом "Дигитални зелени сертификат" садрже потребне податке - наводи се у одлуци ЕК.

Истовремено, Србија је прихватила ЕУ ковид сертификат за путовање из ЕУ у Србију.

У Бриселу наглашавају да је ово још један доказ наставка напора у циљу јачања повјерења путника и безбједног путовања унутра и ван ЕУ.

- Као што смо стали уз наше партнере у борби против пандемије, настављамо да радимо заједно на безбједном отварању - поручио је комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји.

Одлука о признавању Ковид сертификата од стране ЕУ до сада је усвојена за 49 земаља од чега 22 ван ЕУ.

Уз Србију, из региона Западног Балкана ЕУ признаје и сертификате издате у Албанији и Сјеверној Македонији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана