ЕУ предузела низ мјера: Ево за шта је ускраћена Приштина

ГС
Foto: Радио КиМ

БРИСЕЛ - Европска унија одлучила је да спроведе низ мјера према Приштини јер није предузела неопходне кораке ка деескалацији ситуације, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је за Танјуг нагласио да је привремено обустављен рад органа Споразума о стабилизацији и придруживању, да је одлучено да Приштина неће бити позивана на догађаје на високом нивоу, да ће билатералне посјете бити суспендоване, осим оних које су усмјерене на рјешавање кризе на сјеверу Покрајине у оквиру дијалога уз подршку ЕУ.

Он је навео да је на чекању и програмирање средстава за самопроглашено Косово у оквиру вјежбе програмирања ИПА 2024, као и да приједлози Приштине у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан нису поднијети на разматрање Одбору 29-30. јуна.

Власт у Приштини о тим мјерама је обвијештена 28. јуна.

Стано је додао и да су ове мјере привремене и потпуно реверзибилне у зависности од развоја ситуације на терену и одлука о деескалацији које донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је поновио да ситуација на сјеверу Косова и Метохије озбиљно забрињава Брисел и истакао да се не може дозволити нестабилност, тензије и насиље.

Очекују, како је рекао, да самопроглашено Косово поступи на деескалирајући начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на сјеверу.

"Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама, не у општинским зградама. Пријевремене изборе треба расписати што је прије могуће у све четири општине и организовати их на потпуно инклузиван начин. То значи уз пуно и безусловно учешће Срба", навео је Стано.

Он је указао и да је неопходно да се ЕУ омогући дијалог који води високи представник и да се настави брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, што укључује оснивање Заједнице српских општина.

Стано је рекао да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наредних дана посјетити Београд и Приштину.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана