ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу

Танјуг
ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу

БРИСЕЛ - Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на сjеверу Косова.


Стано је у изјави за Тањнјуг рекао да позива умешане стране да остану мирне и поручио да морају да престану све "некоординисане и једностране акције", којима се угрожава стабилност и безбедност на терену и омета слобода кретања.

-Након што је Косово прихватило захтјеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност (Јозепа) Борела и САД да одложи планиране мере у вези са регистарским таблицама и личним картицама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обе стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку - рекао је Стано.

Он је рекао да су дијалог и преговори једини начин за решавање спорова.

-ЕУ је била и остаје у блиском контакту и са Косовом и са Србијом у циљу смиривања тензија, у блиској сарадњи са ЕУЛЕКС-ом, КФОР-ом и међународним партнерима, посебно са САД - поручио је Стано.

Он је истакао да се сва отворена питања морају рјешавати дијалогом, којим посредује ЕУ.

Стано је рекао да се треба поново усредсредити на "свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије" која је, како је нагласио, од суштинског значаја за европске интеграције две стране.

-Борелов предлог је био да се одложе мјере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку - рекао је Стано.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана