ЕУ поздравила одлуку о слободи кретања возила са Космета, позив Приштини да учини исто

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Одлука Србије да омогући слободу кретања свим возилима са Косова и Метохије позитиван је корак у спровођењу споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, као и досадашњих обавеза из дијалога у вези са слободом кретања, рекао је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је истакао да ЕУ поздравља ову одлуку, те оцијенио да је то показатељ да је могућ напредак у процесу нормализације односа између Београда и Приштине.

"То такође представља корак у правом смеру ка бољој регионалној и европској интеграцији Балкана, што на крају користи и грађанима региона. Ова одлука отвара пут за потпуно укидање режима наљепница", навео је Стано.

Према његовим ријечима, ЕУ сада очекује да Приштина одговори на сличан начин.

Влада Србија донијела је одлуку да се омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, која ће ступити на снагу 1. јануара.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да се учешће у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од привремених институција самоуправе у Приштини омогућава искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и слободе кретања.

Он је истакао да та одлука не може да се тумачи као признавање једнострано проглашене независности самозване државе Косово, да не прејудицира одређивање коначног статуса и да не може да се тумачи као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Савјета безбједности УН 1244.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана