ЕУ критиковала Приштину због забране уласка патријарху и епископима на КиМ

Танјуг
ЕУ критиковала Приштину због забране уласка патријарху и епископима на КиМ

БРИСЕЛ - Портпарол Европске комисије Петер Стано критиковао је данас одлуку Приштине да спријечи улазак патријарха Порифирија и седам бискупа Српске православне цркве (СПЦ) на територију Косова и Метохије, наводећи да је влада у Приштини таквим потезом прекришила аранжмане за званичне посјете из 2014. године и игнорисала значај који СПЦ има за грађане на КиМ.

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу нагласио да је то против “основних принципа сваког мултиетничког и толерантног демократског друштва”.

Он је, на питање Танјуга како кометарише то што је Приштина спријечила патријарха Порифија и седам бискупа да уђу на КиМ, нагласио да је посјета најављена у складу са релевантним споразумима о дијалогу и да је требало да буде дозвољена.

-Требало је да буде дозвољено да се (посјета) настави. Одбијањем уласка њему, косовска влада не само да је прекршила аранжмане за званичне посјете из 2014. године, већ је и очигледно игнорисала значај који Српска православна црква и даље има за дијелове грађана Косова, а ово је против основних принципа сваког мултиетничког и толерантног демократског друштва - рекао је Стано.

Он је поновио позив Европске уније на “пуну и безусловну имплементацију свих споразума и обавеза из дијалога, укључујући о званичним посјетама”.

На питање да ли ће посјета патријарха Порфирија бити једна од тема сутрашњег састанка на нивоу главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу, Стано је рекао да је тај састанак фокусиран на “веома специјалну агенду”, али да, како претпоставља, ЕУ никада не пропушта прилику да пренесе “своје поруке, очекивања или незадовољство акцијама, корацима и одлукама појединачних страна у свакој прилици када се сусрећемо”.

Он је, ипак, подвукао да је много тога на сутрашњем дневном реду у покушају да се, као и током претходних састанака, ријеши питање утицаја одлуке о динару такозване Централне банке Косова.

На инсистирање албанских новинара током брифинга да изнесе став ЕУ поводом резолуције о Сребреници, Стано је нагласио да ЕУ није чланица са правом гласа у УН и да није на њој да то коментарише.

Он је, међутим, додао да је став ЕУ и њених институција да “нема сумње да је био геноцид у Сребреници”, што, како је рекао, ЕУ понавља сваког јула на “годишњицу овог страшног догађаја у европској историји”.

Стано је рекао да “не може да буде никаквог порицања или релативизације геноцида у Сребреници”, тврдећи да то није ствар мишљења, већ, како је рекао, одлука међународних правосудних органа, међу којима је и Међународни суд за бившу Југославију.

-Сви то морају да прихвате и сви то морају да поштују, а свакоме ко то покуша да доведе у сумњу нема мјеста у Европи - рекао је Стано.

Албански новинари тражили су од портпарола Европске комисије Ерика Мамера да каже и какав је став предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен поводом изјаве европског комесара Оливера Вархејија у Београду, који је рекао да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа, на шта је Мамер одговорио да су ставови комесара његови лични ставови, а да предсједница ЕК, која је јуче била на путу, нема на то коментар.

Стано је на то поновио да ЕУ и њене институције сваке године подсјеcћају на став ЕУ “о геноциду у Сребреници” и навео да је, ако се погледа уназад, став комесара Вархејија врло јасно изражен у тим изјавама.

Стано је додао да ЕУ неће толерисати “никога међу својим чланицама, међу својим актерима, било кога ко покушава да негира геноцид, релативизује геноцид или покушава да велича ратне злочинце”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана